Шефкет Чападжиев е готов. Той е готов от 12 години. Но напоследък богаташът се пита дали ще получи шанса да пътува в космоса, преди да умре, пише Chicago Sun.

„Здравето ми е горе долу“, казва 80-годишният българин по рождение. „На моята възраст все още съм доста добре. Имам високо кръвно налягане и диабет. "
 

Той все още вярва в мечтата на британския милиардер на Британския милиардер Ричард Брансън за комерсиален космически полет. Ето защо платил повече от 175 000 долара през 2007 г. за билет от 200 000 долара, за да бъде един от първите пътници.
„Направих всичко през живота си, което исках да направя“, казва той."Така че какво, по дяволите."

Той казва, че има договор с Virgin Galactic толкова дебел, колкото Библията. Но той вече се изморява от безкрайните имейли от космическата компания, обещавайки, че ще стане „скоро, скоро, скоро“ - без да му бъде дадена дата на стартиране.
Преди няколко месеца Чападжиев се обадил на Virgin и се свързал с директора по връзка с астронавтите.„Слушай, чаках достатъчно дълго. На 80 години съм - казал той с отявления си акцент. „Не мисля, че ще успея да летя. Какъв е вариантът ми да си върна парите? “

Младата жена от другата страна слушала, след което го убеждавала да бъде търпелив още известно време.
„Тя каза:„ Просто искам да ти кажа, ако не ти трябват парите, задръж още няколко месеца, защото смятам, че този път ракетата ще е готова, а ти си един от първите,“разказва етническият българин.

Чападжиев казва, че не му трябват парите. Той направил цяло състояние от печатни издания. Времето обаче тиктака.

Virgin Galactic имаше неуспехи с програмата. Най-лошото е, че космически кораб катастрофира по време на тестов полет през 2014 г., при което уби един пилот и рани друг.

„Трябва да завършим тестовата програма, преди да можем да обявим твърди дати за започване на комерсиални полети“, казва Алеанна Крейн от Virgin Galactic. „Билетите ни са напълно възстановими и работим в тясно сътрудничество с всички наши клиенти, за да гарантираме, че те разполагат с най-новата информация по програмата и да работим с тях по всякакви въпроси, които могат да имат.“
Virgin има около 600 „бъдещи астронавти“, регистрирани. За своите 200 000 долара билети, те очакват полет, излитащ от космодрума на Virgin в Америка в пустинята в Ню Мексико, който ще продължи час и половина.

Космическият кораб, превозващ до шестима пътници, ще бъде прикрепен към корема на майката, който ще го освободи, след като достигне височина от около 45 000 фута. Тогава неговата ракета ще се задейства, което ще позволи на капсулата да стигне до края на пространството - където пътниците след това могат да прекарат няколко минути, наслаждавайки се на гледката.

Компанията казва, че очаква да започне полети с платени пътници след известно време през тази година.

В края на миналата година сър Ричард се появи пред CNBC в син костюм и заяви: „Virgin Galactic следващата година: Предстои ни невероятна вълнуваща година. Ще отида в космоса, а други хора ще дойдат в космоса с мен."

Засега Чападжиев трябва да се задоволи с актуализациите по електронната поща, случайни подаръци с логото на Virgin Galactic - включително космическо яке и ключодържател - както и покани да се присъедини към Брансън на вечери в Ню Йорк, във Virgin's Spaceport America и в  „Частния островен рай“ на Брансън на Британските Вирджински острови.

Той бе домакин на  Брансън на вечеря в Ню Мексико преди няколко години, но се надява, че следващият път, когато се насочи там, ще бъде да се качи на космически кораб.

„Казват, че може да се случи тази година, но вътре в сърцето си не съм сигурен“, казва той.Сабрина Чападжиев, една от трите пораснали деца на бъдещия астронавт, казва, че баща й винаги е бил авантюрист, още от времето, когато е избягал от комунистическа България през 60-те години на миналия век, като е прокарал пътя си към свободата през минно поле.
Като се има предвид колко дълго той е чакал, дъщерята, музикант и учител по музика, която живее в Ню Йорк, се съмнява в това, че ще успее да излезе в космоса.

Но ако го направи, тя казва, че по-малко се тревожи от това, отколкото когато той за първи път й каза, че е купил билета.

"Ако нещо се обърка", казва тя, "какъв само начин да си тръгне."

Превод: БЛИЦ