НАСА е открила под повърхността на Марс "тръба от лава", която се намира под вулкана Павонис Монс, който е по-висок от връх Еверест. Вулканичният отвор е широк около 35 метра, докато пещерата е на 20 метра под повърхността.

НАСА сподели и в социалните медии снимки на мистериозното отваряне на един от най-големите вулкани на Марс - "тръба от лава", която в бъдеще може да се превърне в човешко селище.Отворътсе намира на Павонис Монс, вулкан близо до екватора, който е висок около 14 км.

"Отворите като този имат нашето специално внимание, защото пещерите вътре са сравнително защитени от неблагоприятната повърхност на Марс, което ги прави толкова добри кандидати за район, в който да живеем", съобщава НАСА.

Подобни отвори са открити по цялата планета Земя - на Хаваи, Испания, Исландия и Галапагос, пише Newsweek.

Споменатите тръби се образуват след изригване на вулкан, когато лавата тече под земната повърхност около вулкана. Докато тече, лавата образува солидна кора, което й осигурява добра опора в подземните пещери, за да не се срути.

Смята се, че земята около вулкана Павонис Монс е пълна с подземни „тръби от лава“. Този вулкан е и "защитен вулкан", тъй като има много слоеве охладена лава.

Учените смятат, че тези "тръби от лава" вероятно са най-големите подземни повърхности на Марс, които биха могли да защитят хората, ако дойдат на Марс от различни опасности за околната среда, включително космическо излъчване и микрометеорити.

Превод: БЛИЦ