С помощта на лазерни скенери, които преди това бяха инсталирани на хеликоптери, археолози успяха да изследват горите на Амазонка. Така те открили група стари села, които били подредени във форма, наподобяваща циферблат.

Учените отбелязват, че са знаели за тези селища отдавна, но благодарение на новите технологии са успели да определят къде точно се намират селата. За това е използвана специална технология за сканиране LIDAR. Тази технология се използва и за измерване на дълбочината.Благодарение на новата технология беше възможно да се установи не само местоположението на селата, но и техните характеристики. Например, те имат пътища, които не са били видими дори от сателити.

Археологът Хосе Ириарте разказа за това.
Преди това специалистите трябваше да проучат огромна площ. Сега те видяха изцяло образите на селата и връзката между тях. Селищата са построени около 1300-1700 г. В научна статия експертите пишат, че подобна подредба на селата, под формата на циферблат, може да демонстрира идеята за космоса, развила се при индианците.

На всеки от обектите, които са били изследвани, учените са открили от 3 до 36 могили. Някои от тях достигат височина от 3 метра, докато дължината е до 20 метра. В бъдеще експертите планират да проучат района по-подробно, за да определят за какви цели индианците са използвали тези могили.

Към днешна дата учените са успели да проучат 36 села, няколко пътища, които тръгват от тях под формата на стрелки на часовник. Повечето села имат два пътя, водещи на юг и два на север.

Превод: БЛИЦ