Петото поколение изтребител F-35 се сблъска в базата на Флорида в района на Панхандъл, само няколко дни след като изтребителят F-22 се случи със същата съдба, съобщава Fox News.

Изтребителят F-35A Lightning II, който струва 90 милиона долара, катастрофира по време на кацане във военновъздушната база Еглин извън Дестин във вторник, 19 май, от 21:30 ч. „Самолетът е класиран в петдесет и осмата изтребителна ескадрила. Пилотът успява да се катапултира, по-късно е откаран в болницата. Днес състоянието му е стабилно. Представители на базата Еглин написаха за това в съобщение в своя акаунт в Twitter.

По-рано в петък, 15 май, по време на стандартен тренировъчен полет, изтребителят F-22 катастрофира на 19 километра от базата. Неговият пилот също успя успешно да се катапултира.

F-35A Lightning II е едноместен изтребител с един двигател, произведен от Lockheed Martin Corporation. “Първият му полет е извършен на 15 декември 2006 г., според The Aviationist. Преди инцидента само два изтребителя F-35 са претърпявали инциденти.

Превод: БЛИЦ