Сблъсъци между демонстранти и полицаи избухнаха тази нощ в Гуанчжоу (Кантон), Южен Китай, според очевидци и кадри от социалните мрежи, предава Франс прес, като припомни вълненията срещу санитарните ограничения в страната през последните дни.

В Ухан отново е страшно заради COVID, ето какво се случва

Кадрите показват полицаи с бели защитни костюми и прозрачни щитове, които се движат в стегнати редици по една от улиците в район Хайчжу, докато около тях прелитат хвърлени предмети от стъкло.

На видеата се чуват крясъци, а на земята лежат преобърнати оранжеви и сини заградителни съоръжения.

Виждат се и хора, замерващи с някакви предмети полицията, също и десетина души с вързани ръце, изглежда арестувани от силите на реда.

Жител на Гуанчжоу, представил се като Чен, разказа пред АФП, че е видял снощи как стотина полицейски агенти прииждат към село Хоуцзяо, част от район Хайчжу, и арестуват най-малко трима души.

Мощната китайска система за сигурност реагира бързо, за да спре историческите демонстрации през уикенда в редица градове из страната.

Гневът избухна след близо три години антиковидни рестрикции, включващи повтарящи се локдауни в Китай и почти всекидневно писиар тестване на населението.

Отключващ момент за вълненията, най-мащабни от времето на продемократичните бунтове през 1989 г., бе пожар в Урумчи, столица на автономния регион Синцзян, взел 10 жертви.

Китай се тресе от невиждани протести ВИДЕО

Интернет потребители заявиха, че санитарните ограничения са попречили на спасителите да пристигнат бързо на мястото, но властите отхвърлиха тези твърдения.

Район Хайчжу в Гуанчжоу, където живеят над 1,8 милиона души, е център на ново огнище на COVID-19 и от края на октомври е в карантина. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук