Голяма част от САЩ се сковани от рекорден студ с температури от минус 20 и дори минус 30 градуса по Целзий. Такова е времето и в Кананда. А прогнозите са, че арктическият студ ще продължи още две седмици, съобщава Нова телевизия. 

Лед като язовирна стена - река в Охайо преля за 15 минути, заливайки къщите по брега и превръщайки водата в нови ледени късове, този път по улиците. Дори Ниагарския водопад замръзна, образувайки красиви ледени скулптури.В Чикаго температурите паднаха до минус 17 градуса по Целзий. В комбинация с леден вятър усещането е като за минус 25. Чикаго е градът с най-много българи в Америка.

„Не е толкова страшно, просто човек трябва да приеме предизвикателството”, заявява Калоян Маринов.

Стотици катастрофи през последните няколко дни, хиляди закъсали автомобили и такива, които не искат да запалят заради арктическия студ.

„Първо палене на колата, ако не са закъснели хората, да си проверят антифриза, не е лошо да се провери дали издържа на такива ниски температури”, съветва Димо Пенев, собственик на автосервиз.

Причина за този необичаен студ е т.нар. Полярен експрес. Но какво представлява той? Полярният експрес е нещо като ураган над северния полюс, някъде на 15-20 км в стратосферата, със скорост на вятъра от 170 км/ч. Понякога този вятър отслабва и тогава огромни маси арктически въздух се придвижват на юг.