Студ от другата страна на Урал блокира атлантическите циклони и вместо обичайната си траектория от Исландия към Прибалтика, стовариха снежната си мощ върху Западна Европа, това бе причината за снеговалежите в Лондон и Париж. За западноевропейските столици да завали сняг през зимата е по-скоро новина, предава meteobalkans.com.

Антициклонът със студ от Западносибирската равнина, поддържаше доста типично януарско време в североизточните части на Източноевропейската равнина.

В руската столица пък отбелязаха сезонен рекорд от -19 градуса, който надмина предходния от -18, отчетен на 17.12.

Леденият антициклон се оттегли на югоизток и към момента е североизточния край на казахските степи, където макар и в ранния следобед температурите държат под -15 градуса.

Част от сибирския студ опита да се спусне и към Балканите, но бе спрян от Карпатите, а при нас навлезе от северозапад и към момента е в процес на изнасяне.

А тъй като няма и условия за инверсии и остатъчен студ в Тракия ще ги докара до 10 градуса днес.

Същевременно на брега на Баренцово море, на едно най-рядко замръзващите пристанища на Русия отвъд полярния кръг – Мурманск, на Колския полуостров, температурата към 14 часа е почти -20 градуса.

Дълги нощи и сибирски студ – ледени нощи

До залеза остава малко повече от час, до пролетното равноденствие остават почти 2 месеца и на брега на Баренцово море слънцето залязва преди 15:30. Продължителността на деня е по-малко от 5 часа.

Дългите нощи в Далечния Север, около 20 часа, са предпоставка за солидно изстиване и в комбинация със сибирски студ във височина с температура от -20 градуса.

И ето ги най-мразовитите нощи на януари, рано сутринта в Мурманск са отчетени -24 градуса, което отговаря на критериите за една от най-студените нощи на годината.

Налягането обаче се понижава, Колският полуостров попада в далечната северозападна периферия на антициклон с център над Казахските степи, и затова тази нощ се очакват снеговалежи. А в следващите дни студът ще отслабне, но утре минималната ще е малко по-висока, но максималната трябва да остане на -20.

За омекване е трудно да се говори, когато от -24 -25 минимумът ще се вдигне до -16, поне не и според критериите на родния климат.

Почти -40 стигна в Лапландия тази нощ, Голям Сечко с апогей

На брега на Баренцово море все пак е една идея по-меко, отколкото навътре в северната част на Скандинавския полуостров, където тази сутрин бяха отчетени локално температури под -35 градуса.

Леденото ядро, оформило се след оттеглянето на антициклона на югоизток през изминалата нощ достигна своя апогей, но все пак тази пикови минимуми до -37 са сравнително локални, в т.нар. ледено сърце на Лапландия, сравнително отдалечено както от Норвежко, така и от Баренцово и съответно климат със силно изразени континентални черти.

А и студът все пак не е чак толкова много и у нас при -20 във височина в Кнежа и Севлиевското поле може да ги докара до -28 градуса. И до нас стига толкова студ, може и да не е всяка зима, но например 2016/17 Балканите станаха Малък Сибир.

В Далечния Север допълнителен фактор, който благоприятства изстиването са и доста дългите нощи. Студът над Лапландия няма да е траен във височина в следващите 48 часа ще се затопли.

Студ ще остане, но ще е с по-висока температура. Приземният студ ще си остане и ще поддържа температурите под -25.

В населените места в близост до брега на морето, ще се осети леко омекотяващият полъх на наближаващия от северозапад атлантически циклон, който обаче ще поеме към Южна Скандинавия, а само и с периферията си ще обхване крайбрежието на европейския Далечен Север.

Слънчево с облаци и все по-топло у нас

Крехкият студ във височина, който достигна апогей вчера по обяд, но само западно от Софийското поле, обхвана и долината на Струма, дори в Санданското поле удари -3.

Тази нощ столицата скова и надмина Драгоманското поле с -6 градуса при изгрев, Пловдивското поле си остана на положителна територия, започна да изстива, но така и не успя, а оттеглянето на студа и слънцето, повлякоха ново повишение.

В пика на зимното слънце в Тракия наближава 10 градуса, на север от Балкана най-топло е в Предбалкана по долината на Осъм при Ловеч, на Янтра при Търново и на Огоста при Монтана с 6-7 градуса.

Най-студени, но на положителна територия са Софийското поле, което все още се отърсва от мразовитото утро, и едва 1 градуса и на заснежения Рожен е толкова.

При устието на река Русенски Лом също се отърсват от студа, в Русе стигна 5 градуса, но с мъгла, единствено там има такава. Повече облаци на изток, а на запад е по-често с разкъсана облачност.

Валежите за изминалото денонощие бяха по-слаби, най-много е валяло при изворите на смолянската река Черна, рида Мурсалица и пограничния с Гърция Кайнадински рид на Западните Родопи, до 30 литра, и реките свалиха нивата.

Само в долното течение на Тунджа има по-сериозно повишение с 50 см, заради оттичане от горното течение.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.