Някои от японските вишни, известни също като сакура, неочаквано са цъфнали тази есен. Известните розови и бели цветчета обикновено се виждат за около две седмици през пролетта - един феномен, за който идват да видят със собствените си очи туристи от цял свят.

Но повече от 300 души са съобщили за цъфнали вишни в квартала си през октомври, съобщи метеорологичната компания Weathernews.

Експерти твърдят, че серията от тайфуни може да са допринесли за това явление.

"Това се е случвало в миналото, но не си спомням да съм виждал нещо от този мащаб", казва Хироюки Уада, лесовъд в Асоциацията на цветята в Япония.

Уада каза, че листата на вишневите дървета обикновено освобождават хормон, който спира растежа на цветните пъпки.

Но тази година, силните тайфуни доведоха до загуба на листата на дърветата - което би могло да обясни изненадващата поява на цветове.

Той добави също, че по-топлите температури след бурите могат да объркат растенията и те да цъфнат.

Пъпките, които сега са цъфнали, няма да цъфтят отново през следващата година. Уада добави, че това ще има "минимално" въздействие върху сезона на сакура през следващата година.

Япония тази година беше засегната от серия тайфуни, включително тайфуна „Джиби“ - най-силната буря за Япония за четвърт век. При преминаването на „Джиби“ загинаха 10 души и бяха причинени сериозни и мащабни щети.