Не е удивително, че Русия игнорира решението на Барак Обама да изгони дипломатите от САЩ, пише наблюдателят от The New York Times Йохен Битнер. Според него, Москва ще дочака 20 януари, когато в Белия дом ще дойде неин почитател, а Държавния департамент ще го оглави неин „стар приятел”.
Тази промяна има горчив привкус, тъй като Влидимири Путин ще се лиши от своето „любимо плашило”, счита авторът на публикацията. В най-близко бъдеще Америка едва ли ще остане „любим враг” за Русия и тази роля най-вероятно ще се падне да изпълнява Ангела Меркел.
 

„Немският канцлер е идеална мишена” – разсъждава Битнер. – Есента в Германия ще има всеобщи избори и, отчитайки усилването на симпатизиращите на Москва политици, в надпреварата за четвърти мандат тя може да се окаже единственият европейски лидер, желаещ да противостои на отново гръмко заявяващата за присъствието си Русия.”
 
Според Битнер, през 2017 г. руските власти планират да постъпят с Меркел така, както постъпиха през 2016 г. с Хилъри Клинтън. Твърди се, че хакерската група „Модна мишка”, обвинена за проникването в САЩ, извършила кибератака на мрежата на германския парламент и дори похитила документи на някои депутати.
 
Студената война предлага ценен урок, счита Битнер. Това, което сега прави Русия, е „цифрова версия”на методиката, която до 1989 г. немците наричаха Zersetzung, целяща деморализация и разложение на обществото.
 
В миналото КГБ и ЩАЗИ използвали тази методика: психологическо оръжие, разпространяване на слухове и подкупи на политици с последващото им разобличаване. При това тези средства са използвани вътре в социалистическия блок против несъгласните и извън неговите предели – против западните врагове.
 
Превод и редакция: БЛИЦ