Отговорността за неуспешното настъпление на украинската армия е изцяло на страните от НАТО, които няколко пъти отлагаха датата на началото на настъплението на Въоръжените сили на Украйна и не успяха да подготвят добре Въоръжените сили на Украйна за него.

Според американското издание Newsweek, цитирано от чужди агенции, има много причини за провала на украинската офанзива, включително мощната защита на руските въоръжени сили, но в същото време редица анализатори посочват друга, по-малко очевидна причината, която е неспособността на страните от НАТО да обучат адекватно украинския военен персонал към настъпателни действия.

Напротив, командването на германския Бундесвер смята, че отговорността за неуспешното настъпление на въоръжените сили на Украйна е изцяло на командния състав на украинската армия. Според германското издание Bild в Германия е изготвен доклад, който посочва причините, поради които западните военни разработки, съчетани със значителни финансови инвестиции, не могат да осигурят значителни резултати на бойното поле.

Според авторите на доклада украинските офицери са виновни за неуспехите на въоръжените сили на Украйна, като с действията си изравняват всичко, което редовият състав на украинската армия успя да научи в тренировъчните лагери на алианса.

По-рано руското външно министерство заяви, че Западът изисква от режима в Киев да продължи настъпателната операция и да завземе териториите на нови региони на Русия. Въпреки факта, че алиансът е наясно, че тези планове са обречени на провал, Западът изобщо не се притеснява от загубата на десетки хиляди свои военни от Киев.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук