Армията на САЩ се разпада на части заради редица проблеми, които американските генерали предпочитат да не забелязват, пише в The National Interest полковникът в оставка Дъглас Макгрегор, специалист по военна история и въпросите на отбраната.
„Доналд Тръмп трябва да назначи силен и образован министър на армията, такъв, който би търсил отговорност от генералите и би призовал към радикални промени – в противен случай армията би загубила къде повече, отколкото пари” – счита експертът.
 

От гледната точка на Макрегър, висшето ръководство на американската армия не разбира, че сега вече не са времената от Втората световна война. Според неговите думи, то по-скоро предпочита да влага милиарди в не доказали се технологии, които в далечно бъдеще ще помогнат да бъде спечелена войната, или в нови версии на остарели платформи и системи.
 
Макгрегър нарича ученията на НАТО, като сегашното в България, „учения по отработване на суицид”, за което прекрасно е известно и на източноевропейските партньори и на САЩ, и на Русия. Всяка такава операция изисква превъзходство на САЩ във въздуха и на море и като цяло системно превъзходство на бойното поле в обозначената територия.
 
Ако САЩ пробват да проведат такава операция против подготвените Русия, Китай или Северна Корея сега, тези „учения” биха завършили за броени минути, е уверен експертът.
 
Като друга беда за американската армия Макгрегър счита необходимостта 200 хиляди военно служещи от редовната армия да присъстват в Африка, Азия и в Близкия Изток заради операции на Вашингтон в тези региони.
 
„В основата на военната мощ лежат бойните формирования, а не броят на войниците. Сега армията на САЩ е разсредоточена по целия свят, а нейните структури са остатъци от Студената война” – разсъждава авторът.
 
Съединенията на войските на САЩ в сегашния им вид не са готови за обединяване, за интегрирани действия в „най-смъртоносната бойна обстановка от времето на Втората световна война, счита той.
 
Според неговото виждане, заплахата от критична ситуация, подобна на Корейската война през 50-те години, расте с всеки месец.
 
Превод и редакция: БЛИЦ