В Източна Германия е съществувало американско секретно подразделение със специално предназначение, което в случай на конфликт по време на Студената война е трябвало да води партизански акции срещу СССР и неговите съюзници.

Според The ​​National Interest, в рамките на голяма група от съветски войски, малък отряд от американски специални сили е трябвало да взриви съветските складове за снабдяване и да насочи дейността на местните групи за съпротива. И забележително е, че почти никой не е знаел за съществуването на тази единица.

По време на Студената война в Германия е съществувало тайно американско звено със специално предназначение, което при необходимост е трябвало да води партизански акции срещу СССР и неговите съюзници, пише "Поглед инфо".

Според The National Interest, в дълбините на Източна Германия, точно в средата на огромна съветска група войски и голямо отделение за тайната полиция, малък отряд от американските специални сили е трябвало да взриви съветските складове за снабдяване и да насочи дейността на местните групи за съпротива.

Както отбелязва изданието, по време на Студената война това звено неведнъж е променяло името си. Но както пише ветеранът от това звено, Джеймс Стейскал на страниците на своята книга „Спецназ в Берлин. Елитните тайни операции на американската армия през 1956-1990 г.", те винаги са знаели с какво се захващат.

Разбираха, че имат малък шанс, разбираха заплахата от войските на Варшавския договор, разположени само на няколко километра. Въпреки това никой не трепна, всички бяха решени да сдържат съветската военна машина”, пише Стейскал.

Специалните сили на сухопътните войски на САЩ се появиха на бял свят през 1952 г., а през 1956 г. в Берлин беше изпратено отделение на специалните сили.

Това звено трябваше да организира диверсии на жизненоважни съоръжения като сортировъчни станции, мостове, военни системи за контрол, комуникационни възли, депа за гориво, електроцентрали и вътрешни водни пътища.

Това беше изключително трудна задача за подразделение от малко над 100 души, но, парадоксално, задачата на специалните сили беше малко по-лесна поради естеството на Берлинската стена: тя е построена с цел да не допуска хората от Източна Германия, но не и в Източна Германия.

Най-често берлинските специални сили са били на фронтовата линия, в най-известната гореща точка на Студената война и почти никой не е знаел за съществуването им.

През август 1990 г. Берлинският отдел за специални цели е разпуснат. Документите, намерени след обединението на Германия, показват, че разузнаването на ГДР не е знаело нищо за тази единица до 1975 г.

„Хората от отряда се движеха из града в цивилни дрехи с куфарчета, спортни чанти и по-късно с раници, в които бяха прибрани инструментите, необходими за изпълнение на задачата за деня.

Те вървяха до обикновените берлинчани, знаейки, че на тези улици може да им бъде заповядано да се бият. В същото време им беше трудно да скрият гордата си усмивка, защото те бяха привилегированите войници на специалните части, като им се предостави възможност да служат на тази далечна бойна линия и да изпълняват много важна задача.

На своите събирания тези войници често си спомняха славните спартанци, спомняйки си съдбата на техния дял в битката при Термопилите“, спомня си Стейскал.