Почетният професор от Масачузетския технологичен институт и политически активист Ноам Чомски заяви, че независимо от правото на неваксинираните хора да откажат инжекцията срещу COVID-19, те трябва да "имат благоприличието да се изолират" от общността в името на безопасността на другите, пише The National Post.


Ноам Чомски

Чомски направи този коментар в отговор на въпрос, дали ваксината срещу COVID-19 трябва да е задължителна. Видеото с неговото изказване събра 1,9 милиона гледания в Twitter и беше посрещнато със смесени реакции, отбелязва изданието.
  "Хората, които отказват да приемат ваксини, мисля, че правилният отговор за тях не е да ги принуждават, а по-скоро да настояват да бъдат изолирани. Ако хората решат: "Готов съм да представлявам опасност за общността, като отказвам да се ваксинирам", тогава те трябва да кажат: "Е, аз също имам благоприличието да се изолирам. Не искам ваксина, но нямам право да обикалям наоколо, наранявайки хората". Това трябва да е решението", каза Чомски.

"Задълбаването е различен въпрос. Трябва да бъде разбрано и трябва да се опитваме да го обясним. Ако наистина се достигне границата, в която те сериозно застрашават хората, тогава, разбира се, трябва да направите нещо по въпроса", добави той.

Както обяснява прочутият политически активист, че трябва да е проблем на сегрегираните от обществото неваксинирани, как ще се снабдяват с храна. "Как ще получават храна? Е, това, всъщност, е техен проблем", коментира Чомски.

92-годишният учен сравнява хората, които отказват да се ваксинират, с онези, които не спазват правилата на пътищата.

"Да предположим, че има хора, които казват, че е атака срещу свободата ми, да ме накарат да спра на червен светофар. Правителството излиза извън правомощията си. Те не искат държавата да има тази власт "над личния ми живот"... Е, такива хора трябва да имат благоприличието да се отстранят от общността. Ако те откажат да направят това, тогава трябва да се вземат мерки за защита на общността от тях", каза той.

Чомски допълнително изясни тезата си, използвайки едрата шарка като пример за болест, при която изолирането на някой, който не е ваксиниран срещу нея, от обществеността би било оправдано, въпреки че според него коронавирусът "все още не е достигнал тази точка на кипене".

"И така, мисля, че първо трябва да се опитаме да установим конвенции, които ще бъдат разбираеми от хора с известен морален капацитет, за да се опитаме да ги убедим, че е ваше право да откажете да получите ваксина, но след това е ваша отговорност да се изолирате, така че да не не наранявате другите", обясни той.

Коментарите предизвикаха силна реакция от противоположните лагери в Twitter, варираща от похвала до категорично осъждане.

Известно е, че Чомски привлича противоречия от всички страни на политическия спектър, припомня The National Post. През април 2020 г. той запали още един пожар, когато обвини правителството на САЩ за кризата с COVID в страната, сравнявайки "социопатичните глупаци, които управляват правителството" с банда, която "знае само как да обвинява всички по света освен себе си".