Полицаите в Минаполис отново са в центъра на вниманието на американските медии. 7 месеца след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд там, местната полиция използва оръжие срещу нападател. Полицейските служители застреляха и убиха мъжа в престрелка, след като беше помолен да спре на място.

Инцидентът е станал вечерта на 30 декември. Както поясни ръководителят на местната полиция, след този инцидент в района на инцидента отново са се появили около 100 протестиращи, които са призовани от служителите на реда да не възобновяват стачките и да изчакат публикуването на пълна информация за инцидента.

Както поясни шефът на полицията Медария Арарандон по време на пресконференция, ликвидираният нападател първи е открил огън по полицаите. Той е стрелял по служителите на реда около 18:15, на по-малко от миля от мястото, където е починал Джордж Флойд. В отговор на действията на мъжа един от служителите на реда отправил обратен изстрел.

Полицията на Минеаполис обеща на 31 декември да публикува кадри от видеокамерите, инсталирани в района.

Припомняме, че по-рано през май 2020 г. демонстранти, излязоха на улицата след смъртта на Флойд, изгаряйки полицейското управление.

„Не можем да толерираме разрушително престъпно поведение“, каза Арарандон, отбелязвайки, че „градът е преживял твърде много“.

Отбелязва се, че протестиращите се разпръснаха около 1 сутринта, когато навън стана студено. Според служителя на реда убитият мъж е спрян по подозрение за извършване на престъпление. В същото време полицията в Минеаполис не уточни в какво точно е заподозрян починалият.

Правоприлагащите органи също не уточняват дали става въпрос за смъртта на чернокож или е убит представител на друга раса. До загиналата в колата имаше и жена, която не е пострадала в резултат на инцидента.

В момента се установява колко служители на реда са използвали оръжия в отговор на стрелбата по починалия мъж.

БЛИЦ припомня, че Джордж Флойд умря след като бе задържан от градската полиция, а шокиращо видео от ареста му показа как полицай безпричинно притиска мъжа с коляно докато той крещи, че се задушава и не може да диша.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!