Три пожара избухнаха в руския град Шебекино, в Белгородска област, след нов обстрел от страна на Украйна - в района на пазара, в частен имот и в района на зърнен склад. Това съобщи в канала си в Телеграм губернаторът на областта Вячеслав Гладков.

"Шебекинският окръг е под обстрел. Според предварителни данни няма пострадали. Въоръжените сили на Украйна обстрелват търговските площи на пазара в центъра на град Шебекино. От пряко попадение на снаряди има три пожара: в района на пазара, в частен имот и в района на зърнения склад", написа Гладков.

Обстрелът от страна на украинските сили срещу руската Белгородска област продължи и през изминалата нощ, след като двама души бяха убити при обстрела предишната нощ, а хиляди деца от района бяха евакуирани далеч от границата, каза още губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

"Изминалата нощ беше доста неспокойна", написа губернаторът в канала си в Телеграм и допълни, че Шебекинският и Волоконовският окръг са понесли големи щети от артилерийския обстрел през изминалата нощ.

Повече от 4000 души са били евакуирани в центрове за временно настаняване в областта, която на юг и запад граничи с Украйна, допълни Градков.

Губернаторът е съпроводил вчера близо 600 деца, евакуирани от Шебекинския и Грайворонския окръг в градовете Ярославъл и Калуга. "Децата от Шебекино много се тревожат за родния си град", каза Гладков и добави: "Когато поисках да си тръгна, те ме спряха и започнаха разтревожено да ми задават въпроси".

Граничният град Шебекино, с около 40 000 жители, както и други населени места в Белгородска област напоследък станаха обект на непрестанни украински атаки. Гладков каза, че областта сега живее в "условията на фактическа война", съобщава БТА. 

По думите му село Муром също се намира под обстрел. Там има пряко попадение в празна частна къща, чиито собственици по-рано са напуснали селото. В Нова Таволжанка снаряд е повредил покрива на четириетажна сграда, чиито жители също са я напуснали. Повредени са местният културен дом и централния площад.

"Спасителните служби работят на терен", допълни Гладков, цитиран от Ройтерс. Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.

Според руската страна, нанесените удари по Белгородска област са най-малко 550. 

Междувременно пет дрона бяха свалени, а други четири бяха заглушени със средства за радиоелектронна борба и не достигнаха целите си в град Джанкой на полуостров Крим, написа в канала си в "Телеграм" назначеният от Москва ръководител на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс.

При атаката няма жертви, но са счупени прозорци на три жилищни сгради и на два автомобила в Джанкой, информира Аксьонов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук