В Иран трима души загинаха по време на годишния фестивал на огъня, а 1403 бяха ранени. Това съобщават световни медии, позовавайки се на официалния представител на спешната помощ в страната Мойтеба Халеди.

Всяка година страната празнува Чахаршанбе-Сури в нощта на последната сряда на годината според иранския календар. Според традицията на този ден иранците прескачат огън. В допълнение, по време на фестивала се използва пиротехника. Нова година, или Нуруз, тази година се пада на 20 март.

Халеди каза, че броят на жертвите тази година е с 37% по-малък от миналата година.

По-рано властите забраниха срещите в Техеран по време на фестивала на огъня, който бележи пристигането на пролетта и новата година на фона на разпространението на коронавируса. Беше заявено, че полицията ще следи това.

Говорителят на иранските правоохранителни органи Ахмад Нуриан посъветва жителите на града да останат у дома, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Въпреки това обаче, в различни части на Техеран в сряда вечер се чуваше пляскане и се виждаха малки фойерверки.

В момента в Иран са регистрирани 17 хиляди случая на коронавирусна инфекция, повече от хиляда души са загинали, 5,7 хиляди души са се възстановили.

По целия свят са заразени около 200 хиляди души в повече от 150 страни.