Новодошли сирийци, иракчани и граждани на други страни променят структурата на организираната престъпност, заявяват в нов документален филм представители на федералната полиция. Това предаде „Дойче веле“.

Докато разследва свързани с араби престъпни семейства, федералната криминална полицейска агенция е забелязала голям брой заподозрени с чуждестранни паспорти.

Под ножа: Бежанците вече избиват европейците като овце, но голямото клане предстои


„В около една трета от делата, сред заподозрените има мигранти, а това означава, че трябва да следим отблизо този феномен“, заяви шефът на агенцията Холгер Мюнх.

Германските власти отдавна се борят с кланове с връзки с арабския свят, най-вече фамилии от ливански произход. Новопристигнали сирийци и иракчани все още не са развили престъпни структури, посочва Мюнх.

В Германия пропищяха: Нелегалните мигранти вече имат нов балкански маршрут

Но той предупреждава да не се допуска грешката на властите от 70-те г. на XX век, когато голям брой ливански мигранти пристигат в страната.

Полицейският шеф Франк Рихтер от Есен, Западна Германия, заяви във филма на А Ер Де, че мигрантите подлагат на все по-голям натиск традиционните кланове и започват да действат като конкуренти. Наркотърговци отдавна използват иракчани за куриери, но сега властите забелязват, че някои от новодошлите се опитват „да превземат бизнеса“.