Великобритания отново остана без самолетоносачи, и то без двата наведнъж. Както пише британската преса, тези кораби, за чието строителство са похарчени астрономически суми, са се превърнали в бездънни варели, в които отиват парите на данъкоплатците.

Корабите непрекъснато са в ремонт и прекарват повече време на доковете, отколкото в изпълнение на бойни задачи.

Преди британците да успеят да върнат водещия самолетоносач HMS Queen Elizabeth на доковете поради проблеми с витлата, вторият самолетоносач HMS Prince of Wales също се „повреди“ и просто не можа да напусне пристанището.

Командването на Кралския флот не назовава причината и обещава да го изпрати „по-късно“, но вече е ясно, че на кораба има друг проблем, който изключва възможността за излизане в морето.

Самолетоносачът на Кралския флот за £3 милиарда трябваше да отплава от Портсмут в неделя, за да ръководи ударна група от осем кораба, но пътуването му беше отменено по неизвестни причини - пише The Telegraph.

Обединеното кралство трябваше да участва в най-голямото учение на НАТО от времето на Студената война Steadfast Defender 2024, като изпрати група самолетоносачи, водена от HMS Queen Elizabeth, но това не се случи.

Беше решено да се смени самолетоносача и да се изпрати друга група, но този път водена от HMS Prince of Wales, за да се покаже пълната „мощ“ на британския флот. И пак проблеми.

Не е известно дали някой от двата британски самолетоносача ще има време да пристигне до бреговете на Норвегия, където на 3 март ще започнат военноморските маневри на НАТО.

Заслужава да се отбележи, че  самолетоносачът HMS Prince of Wales, пуснат в експлоатация през 2019 г., практически никога не е напускал ремонтните докове. Най-дългият ремонт продължи 193 дни, след като машинното отделение се наводни поради спукан пожарен водопровод.

 

Корабът също има проблеми с витлата си, впрочем същия проблем с витлата има и самолетоносача-флагман.

Великобритания, която някога се наричаше „господарка на моретата“, отдавна престана да бъде такава и всички опити да възвърне предишното си величие приличат на реанимация на умиращ човек. В този случай пациентът е по-вероятно мъртъв, отколкото жив.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук