Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се бори за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември 2024 г., е спечелил първичните избори в щата Южна Каролина. Това съобщи Асошиейтед прес (АП).

"Никога не съм виждал Републиканската партия толкова обединена, колкото е в момента", заяви Тръмп, когато излезе на сцената пред избирателите малко след затварянето на избирателните секции.

"Това се случи малко по-рано, отколкото очаквахме, и е дори по-голяма победа, отколкото очаквахме", добави той.

АП отбелязва, че съобщението за победата на Тръмп в щата се базира на анализ на цялостно проучване сред републиканските избиратели в Южна Каролина.

По този начин, припомня агенцията, Тръмп вече спечели на предварителните избори в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Американските Вирджински острови.

Настоящата победа на бившия президент, според агенцията, "вероятно ще увеличи натиска върху Ники Хейли" и може да я подтикне да напусне предизборната надпревара.

Ник Хейли е бивш губернатор на Южна Каролина и очакваше да вземе първата си победа.

В същото време АП пише, че "Хейли се е зарекла да остане в надпреварата поне до края на първичните избори на 5 март. На този ден ще се проведат първични избори едновременно в няколко щата на страната, затова в САЩ той се нарича "супер вторник".

В същото време продължава процесът на преброяване на гласовете в Южна Каролина. Според първоначалните резултати Тръмп печели 58,7% от гласовете, а единствената му съперничка - бившият посланик на САЩ в ООН и бивш губернатор на Южна Каролина Хейли - 40,7%.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук