Полските правоохранителни органи задържаха собственика на помещението, където по време на тест за решаване на загадка избухна пожар и загинаха пет непълнолетни девойки, съобщи на пресбрифинг главният комендант на полицията в Полша Ярослав Шимчик, цитиран от световните осведомителни агенции.
 
"Веднага след трагедията ние взехме мерки за установяване на лицата, занимаващи се с тази дейност. Оказа се, че това е 28-годишен жител на Великополското воеводство, неосъждан. Този човек бе задържан и доведен в Кошалин", каза той.
 
В т.нар. ескейп стаи (или стаи на загадките) участниците биват заключвани и трябва да се надпреварват с времето, да решават загадки и да се справят с предизвикателства, за да намерят правилния път, по който да излязат от стаята. Този тип развлекателни обекти първо станаха популярни в Азия, а после се появиха и в Северна Америка и Европа.

Трагедията е голяма! Четири красавици са загинали при огнения ад в Полша, били добри приятелки (СНИМКИ) 

Трагедията се разигра в северозападния полски град Кошалин в петък вечерта. Пожарът избухнал в момент, когато участниците се намирали в заключеното помещение, от което трябвало да излязат, решавайки загадки главоблъсканици. Пожарникарите пристигнали, когато огънят вече бушувал из целия първи етаж на сградата. Аутопсиите показаха, че децата са загинали от отравяне с въглероден монохсид.
 
Според полския премиер Матеуш Моравецки, който също взе участие в брифинга, в момента всички подобни заведения в страната се подлагат на щателни проверки, 13 от тях вече са затворени. "Аз поисках в близките дни да бъде подготвен подробен отчет за резултатите от проверките на всички помещения от този вид из цяла Полша, защото е крайно важно да се провери дали се спазват изискванията", посочи премиерът. "Трябва да действаме решително", добави той, цитиран от Ройтерс.
 
Според главния комендант на държавната противопожарна охрана Лешек Суски предварителните изводи сочат, че на обекта е имало много нарушения. Отоплителните прибори вероятно са се намирали много близо до леснозапалими материали. В помещението също така били намерени свещи, което говори, че вероятно е бил използван и открит огън. Площта на ескейп стаята е била едва 7,3 кв. м. Вътре имало две кресла и лампа.
 
"За самите участници оставало съвсем малко място. Причина за трагедията е най-вече липсата на възможност за евакуация на намиращите се вътре хора", каза Суски.
 
Петте загинали девойки били на възраст 15 години. Ранен и един мъж, който е настанен в болница.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!