Ръководителят на компанията BioNTech направи изявление, че следващата година може да се наложи изцяло нова ваксина, за да се помогне в борбата с коронавируса.
 

Угур Шахин отбеляза, че вирусът мутира и следователно нови щамове може да не реагират на ваксинациите, които се правят в момента, съобщава ABC News.

Днес няма причина да се смята, че имунната система ще може да се бори без проблеми с бъдещите щамове на коронавирус. Засега няма нужда от нова ваксина, но много скоро това може да се промени. Ръководителят на изследването добави, че тя трябва да бъде проектирана по такъв начин, че да бъде „адаптирана“ към възможните промени, които ще настъпят с вируса.

Ръководителите на други компании, които разработват ваксини, също отбелязват факта, че скоро може да се появят още видове коронавирус, които няма да се страхуват от ваксината. Те вярват, че дори може да се наложи годишна ваксинация, но за да бъдем по-точни, трябва да изчакаме и да наблюдаваме ситуацията, която се развива.

От лятото на 2021 г. експертите започнаха да предупреждават за появата на делта щам на коронавирус. В тази връзка бяха въведени допълнителни ограничения и много служители трябваше да бъдат ваксинирани непременно, за да не останат без работа. Например в Израел, където се намират най-ваксинираните хора, се изискват две или дори три ваксинации, за да се считат за защитени от коронавирус.

Превод: БЛИЦ