Коронавирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, мутира около веднъж седмично, т.е. два пъти по-често, отколкото се предполагаше. Това показва проучване на генетици от университетите в Бат и Единбург във Великобритания, пише "Фокус". 

Авторите на работата установяват, че досега изследователите на коронавирус не са забелязали много мутации, не са ги секвенирали и не са ги взели предвид при оценката на скоростта на поява на нови щамове.

Според тях най-често се пренебрегват примери за „отрицателна селекция“, когато настъпилата мутация е вредна за самия вирус и намалява шансовете му за оцеляване, докато вниманието на учените се е фокусирало върху примери за положителна селекция, при която новият щам получава предимства пред старите – какъвто е случая с „Делта“.

Изследването също така потвърди, че ако човек е болен от COVID-19 за повече от няколко седмици, вирусът може да мутира в тялото му, казва един от авторите на изследването, професор Лорънс Хърст.

Той припомня, че по този начин се е появил „Алфа“ щамът на коронавируса, считан за резултат от еволюцията на вирус вътре в човек, който не може бързо да се възстанови. В прессъобщението се казва, че това доказва необходимостта от внимателна изолация на пациенти с продължително боледуване на COVID-19.

Изследването е проведено от служители в Центъра за еволюция „Милнер“ към Университета в Бат и отдела по човешка генетика на Съвета за медицински изследвания към Университета в Единбург. Техните резултати са публикувани в Genome Biology and Evolution.