Според изтекла чернова на плановете относно границата на Ирландия след Брекзит, представена от британския министър-председател Тереза Мей пред председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер Северна Ирландия щеше да остане и в Единния пазар, и в Митническия съюз след Брекзит, запазвайки регулациите на ЕС – за разлика от останалата част от Великобритания.

Опитът на Мей да излезе от безизходицата в преговорите за Брекзит бяха торпилирани от поддържащите правителството ѝ партньори от Демократичната юнионистка партия, която се обяви категорично против подобно решение. Това предложение накара и проевропейските политици от Шотландия, Уелс и Лондон да поискат същите специални привилегии за собствените си региони след Брекзит.

Вижте какви са коментарни материали на основните вестници във Великобритания по темата, цитирани от "Фокус".

Британският министър-председател Тереза Мей предизвика критика, след като явно предложи на ЕС споразумение, според което Северна Ирландия ще остане в Единния пазар. Смята се, че британското правителство е призовало за „правно наместване“ между Северна Ирландия и Република Ирландия, за да избегне „твърда" граница на острова, пише The Sun.

Предложението предизвика гнева на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия, която подкрепя правителството на Мей в парламента, защото би запазило областта прикрепена към ЕС и евентуално ще я отдели от останалата част на страната.

Партийният председател Арлийн Фостър заяви, че ще блокира всяко споразумение, което би подкопало единството на Великобритания. Черновата на споразумението между Великобритания и ЕС предполага, че граничният контрол в Ирландия ще бъде избегнат чрез запазване на същите търговски правила и в Република Ирландия, и в Северна Ирландия. Това предизвика критика от страна на ДЮП, защото това би означавало, че в областта ще действат различни правила в сравнение с тези от Великобритания, създавайки ефективна граница в Ирландско море.

„Бяхме ясни, Северна Ирландия трябва да напусне ЕС при същите условия като останалата част от Великобритания. Няма да приемем каквато и да е форма на правно разминаване, което да отдели Северна Ирландия икономически и политически от останалата част на Великобритания“, заяви Фостър в официално свое заявление.

Това предложение накара и проевропейските политици от Шотландия, Уелс и Лондон да поискат специални споразумения за собствените си региони след Брекзит. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че „ако една част от Великобритания може да запази регулациите на ЕС и да остане в единния пазар, няма причини другите да не могат“.

Според кмета на Лондон Садик Хан „ще има огромни последици, ако Тереза Мей отстъпи, че е възможно част от Великобритания да остане в Единния пазар и митническия съюз след Брекзит“. Според него жителите на Лондон на референдума за Брекзит са гласували да останат в ЕС и подобно споразумение може да защити хиляди работни места в страната“.

Първият министър на Уелс Карвин Джоунс заяви, че „не можем да приемем различни части на Великобритания да са по- благосклонно третирани от другите“. „Ако една част от Великобритания получи участие в Единния пазар и в Митническия съюз, тогава очакваме да ни се предложи същото“, добави той.

Политическите лидери от Лондон, Уелс и Шотландия искат същите отстъпки, предоставени на Северна Ирландия, които биха ѝ позволили на практика да остане в Единния пазар на ЕС. Британският министър-председател Тереза Мей бе разкритикувана от тях заради новините, че е отстъпила, че Северна Ирландия може да остане под правилата на ЕС за търговията, след като Великобритания напусне Съюза, пише London Evening Standard.

Според първия министър на Шотландия Никола Стърджън, ако споразумението за Брекзит може да се постигне със запазването на Северна Ирландия в Единния европейски пазар, тогава „със сигурност няма причини другите части на Великобритания да не се възползват от подобни споразумения“. „В момента Ирландия демонстрира силно важността на независимостта що се отнася до защитата на жизнено важните национални интереси“, добави тя.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че „ще има огромни последствия, ако Мей отстъпи, че е възможно част от Великобритания да остане в Единния пазар и в Митническия съюз“ след Брекзит.

Първият министър на Уелс Карвин Джъунс призова областта да бъде допусната да участва в Единния пазар, след като и други части на Великобритания могат да направят това. „Не можем да позволим различните части на Великобритания да бъдат по-благосклонно третирани в сравнение с другите. Ако една част от страната получи участие в Единния пазар и в Митническия съюз, тогава очакваме да получим същото предложение“, допълни той. Политиците от Шотландия, Уелс и Лондон водят кампания Великобритания да остане в Единния пазар, за да се запазят гладки търговските отношения. Но Мей изключва това, заявявайки, че Великобритания трябва да остане свободна да сключва търговски споразумения с трети страни.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Шотландия трябва да бъде оставена в Единния пазар на ЕС, след като бе съобщено, че Северна Ирландия и Република Ирландия може да останат регулаторно свързани след Брекзит, пише The Independent.

Според изтекла чернова на плановете по ирландската граница след Брекзит областта ще остане и в Единния пазар, и в Митническия съюз след Брекзит, запазвайки регулациите на ЕС – за разлика от останалата част от Великобритания. Председателят на Шотландската национална партия прие новините като знак, че Шотландия може също да остане в търговските споразумения на Съюза, след като той бъде напуснат от Великобритания – нещо, което нейната партия иска от референдума насам. „Ако една част от Великобритания може да остане в Единния пазар (което е правилното решение за Северна Ирландия), със сигурност няма причини другите да не направят така“, заяви тя от профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Правителството на Великобритания неколкократно заяви, че няма да позволи отделно споразумение за Брекзит за Шотландия, чиито жители гласуваха в полза на оставането в Европейския съюз, но председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск даде ясно да се разбере, че преговорите за Брекзит няма как да преминат на следващата си фаза, освен ако искането на Дъблин да няма „твърда“ граница на острова не бъде задоволено. Въпросът как да се запази „мека“ граница в Ирландия е ключов въпрос на преговорите за Брекзит, заедно с т.нар. „сметка по развода“ и правата на гражданите, след като Великобритания напусне Съюза.

Отчаяният опит на британския министър-председател Тереза Мей да излезе от безизходицата на преговорите за Брекзит и да ги пренесе на ново равнище бяха торпилирани по време на разговор в последната минута с поддържащата правителството ѝ партньори от Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия (ДЮП), пише The Daily Mirror.

Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обявиха, че не са постигнали споразумение по Брекзит. Двамата са се готвили да обявят, че са се разбрали относно ирландската граница, но ДЮП е провалила това. Според черновата на британските предложения Северна Ирландия е щяла да остане регулаторно присъединена към ЕС, за да се избегне твърда граница на острова. Но председателят на ДЮП Арлийн Фостър изнесе гневна пресконференция, обявявайки, че подобно споразумение не е било одобрено от партията ѝ. Тя заяви, че няма да приеме споразумение, при което Северна Ирландия няма да напусне ЕС при същите условия като останалата част от Великобритания. 20 минути по-късно Мей прекъсна разговора си с Юнкер, за да проведе телефонен разговор с Фостър. Връщайки се на преговорната маса тя му заяви, че споразумение няма да има