Балотажът на президентските избори в Турция приключи, а вече медии разпространяват резултати при обработени над 85% бюлетини. При тях преднината е за настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. 

БЛИЦ припомня, че гласуването, което започна в 8 часа сутринта, приключи в 17 часа със затваряне на урните. Кандидатите за президент Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу се състезаваха на втория тур на изборите. 

Забраната за излъчване бе вдигната в 18:15 и започнаха да идват първите резултати, които БЛИЦ вече ви съобщи. 

Според информации от двете големи турски медии няма разлика във водача засега, но резултатите непрекъснато се менят.

Ето данните според Hurriyet и Daily Sabah към 19:15 часа:

От тези резултати се вижда, че преднината на Ердоган пред опонента му се стопява с няколко единици.

След края на изборния ден, президентът Ердоган сподели съобщение в своя акаунт в социалните медии:

„Бих искал да благодаря на всеки един от моите колеги, които работят всеотдайно около избирателните урни от ранните часове. Приканвам всички мои братя да защитят избирателните урни докато резултатите не станат окончателни. Сега е моментът да защитим волята на нашата нация."

Милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президент на страната и членове на 600-местния парламент. Народният алианс на Ердоган спечели мнозинство в парламента над опозиционния Народен алианс на шестте партии.

Но президентската надпревара се насочи към втори тур, тъй като нито един кандидат не получи обикновено мнозинство, или 50% от гласовете, въпреки че Ердоган водеше.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук