Очевидци разказват, че хеликоптерът, с който вчера загина ръководството на украинското вътрешно министерство в Бровари, се е запалил още във въздуха, съобщават световните издания.

Екипажът се опитва да извърши аварийно кацане, но в крайна сметка вертолетът рухва върху сградата на детска градина, след което избухва силен пожар. 

"Хеликоптерът кръжеше, гореше и летеше натам. Изглежда, че е избран най-малкия обект, защото сградата там е на два етажа, а тук е на десет", казва местна жителка.

За това свидетелстват и кадрите, заснети от очевидци малко преди преди катастрофата.

Припомняме, че хеликоптер Н225 Super Puma се разби близо до детска градина в Бровари. На борда е имало девет души, включително министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, неговият заместник Евгений Йенин и държавният секретар Юрий Лубкович. Всички загинаха.

По актуализирани данни в резултат на катастрофа на хеликоптер в Бровари са загинали 16 души, включително 3 деца. Други 30 души са ранени, включително 12 деца.

Междувременно експертите припомнят, че подобни катастрофи са се случвали и преди, като например през 2016 г., когато H225 се разби край бреговете на Норвегия, след като витлото падна във въздуха. Тринадесет души на борда загинаха.

Споменава се закупуването от Украйна на 21 хеликоптера Super Puma от Франция през 2018 г.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук