Жителите на Мадрид излязоха на протест заради мерките на местната власт в борбата срещу пандемията и въвеждането на нови рестрикции в кварталите с най-много заразени. С предпазни маски и спазвайки дистанция, гражданите поискаха оставката на управителя на област Мадрид Исабел Диас Аюсо.

Част от протестиращите скандираха „За всички или за никого!” в знак на несъгласие срещу мерките на Аюсо да въведе нови рестрикции от понеделник в бедняшките квартали на испанската столица, където има най-голям ръст на заразени с коронавирус.

Новите мерки ще засегнат около 860 000 души, които няма да имат право да напуснат жилищните си райони, освен за да отидат на работа, на лекар и на училище. 

Парковете в тези части на града ще бъдат затворени, а магазините и ресторантите ще трябва да ограничат броя на клиентите си на 50 % от своя капацитет, съобщи МИА.

Досега заразените с коронавирус в Испания са повече от 659 000 души, като починалите са над 30 400. Степента на разпространение на вируса в Мадрид е повече от два пъти средната за страната, което прави страната една от най-тежко засегнатите в Европа.