Турция иска с диалог да разреши спора с Гърция за проучването на газови и петролни находища в Източното Средиземноморие. Това обяви турският военен министър Хулуси Акар, предават световните осведомителни агенции.

Но той добави, че Анкара ще защити "правата и интересите си" в региона.

Турция и Гърция, съюзници в НАТО, имат териториални претенции към богати на енергийни ресурси райони в Източното Средиземноморие.

Напрежението между двете държави ескалира, откакто Анкара започна операции за проучване в акваторията в понеделник.

Атина предупреди, че турският изследователски кораб Oruc Reis оперира незаконно във води, които попадат в континенталния шелф на Гърция.

Анкара отхвърля обвиненията. Корабът за проучвания е придружаван от турски бойни кораби.

"Въпреки всичко това ние искаме да повярваме, че благоразумието ще надделее. На полето и на масата ние сме на страната на международното право, добросъседството и диалога. Искаме да постигнем политически решения с мирни средства в съответствие с международните закони", увери Акар пред осведомителната агенция.

Турският министър обаче предупреди, че Анкара ще продължава да защитава "правата, връзките и интересите" си в крайбрежните води.

"Трябва да се знае, че нашите морета са нашата синя родна земя. Всяка капка е скъпоценна", обяви Акар.

По-рано стана ясно, че външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията между Гърция и Турция на извънредна среща в петък.