Европейската комисия планира да затвори половината от своите 50 офис сгради в Брюксел до 2030 г. Целта е да се обединят офис площите и да се позволи работата от дома да продължи и след края на пандемията.

Европейският комисар по бюджета и администрацията Йоханес Хан заяви, че институцията “ще намали значително броя на сградите през следващите 10 години” до само 25 в цялата столица на ЕС. Хан каза още, че тази “дългосрочна политика за сградите до 2030 г.” се стреми да направи Еврокомисията по-зелена чрез намаляване на емисиите от сгради и по-дигитална, като запази работата от дома като стандартна практика и след края на пандемията.

Това е забележителна промяна в политиката за институцията, която колективно представлява втората по големина глобална икономика.

Реформата дава сигнал колко драстично пандемията е променила работната среда. Тя илюстрира и все по-голямата интеграция на климатичните цели в управленските решения на най-мощните световни институции.

“Както всички публични и частни организации, сега търсим най-полезния баланс между работата в офиса и тази от дома в дългосрочен план. Това е новата норма”, каза Хан, цитиран от европейското издание “Политико”.

“Направихме проучвания и повече от 90 процента от нашия персонал е “за” това да имаме поне два до три дни в седмицата дистанционна работа”, добави еврокомисарят по бюджета и администрацията, посочвайки, че “нашите офис площи ще бъдат адаптирани към общото въвеждане на работата от разстояние”.

Подробностите предстои да бъдат обсъдени с професионалните съюзи на персонала.

Реорганизацията на офисите е част от нова стратегия за човешките ресурси, която Еврокомисията разработва с цел да стане по-гъвкав и привлекателен работодател. Първоначално стратегията се очакваше тази пролет, но сега вероятно ще бъде отложена за есента, допуска служител на ЕК.

“Европейската комисия непрекъснато адаптира своята политика в областта на сградите към новите реалности и нужди. Възнамеряваме не само да използваме по-добре всеки квадратен метър, но също така искаме да направим всеки квадратен метър по-екологичен”, заяви говорител на ЕК пред изданието “Бруселс таймс”.

Според него промяната ще помогне на ЕК да спести пари, да намали въглеродния си отпечатък и да позволи на персонала да си сътрудничи по-добре.

Въпреки затварянето на половината от сградите общото офис пространство на ЕК ще намалее само с 25 процента - от близо 780 000 на около 580 000 квадратни метра, тъй като институцията ще обедини политическите отдели, наречени генерални дирекции, в по-просторни сгради. “Това, което възнамеряваме да направим за първи път, е да обединим генерални дирекции от една и съща област на политиката заедно в едно помещение, така че ще имаме по-малко на брой, но по-големи помещения”, уточни Хан.

Настоящата Европейска комисия, която встъпи в длъжност през 2019 г., се опитва да взема решения, които не са изготвени от изолирани отдели, тъй като политики като Зелената сделка засягат почти всеки сектор. В момента отделите по климата, енергетиката и транспорта например имат репутацията, че не комуникират достатъчно помежду си и преследват собствените си програми. Тази нова стратегия за недвижими имоти може да сложи край на това разединено управление.

Централизацията на офис пространствата означава, че ЕК ще трябва да премести някои от своите отдели в нови сгради. Северният квартал на Брюксел бе споменат като един от вариантите по време на пресконференцията, на която Хан говори заедно с Руди Верворт, управител на региона Брюксел-столица, и Паскал Смет, държавен секретар на региона по урбанизацията, европейските и международните отношения.

“Много се радваме, че Еврокомисията обмисля северната част на града”, каза Смет, добавяйки, че наличието на офиси на ЕК в този квартал “би било хубаво нещо за развитието на този градски регион.”

Северният квартал на Брюксел се счита за един от най-големите провали в градоустройствените планове на белгийската столица. През 60-те и 70-те години градът разрушава цял оживен жилищен район, за да създаде нов бизнес квартал с високи сгради.

Тогава обаче се появяват значителни трудности да бъдат запълнени тези офис площи, оставяйки района непопулярен за много местни жители, които се дразнят на липсата на кафенета и ресторанти в квартала и общата му празнота.

Сегашните власти в Брюксел дават приоритет на Северния квартал, за да стане по-оживен, както и да диверсифицира Европейския квартал, където в момента се намират много от институциите на ЕС. Част от този план включва обновяване на кръговото кръстовище Шуман до седалището на ЕК Берлемон.
Запитан за планове за преместване на някои от офисите на институцията в Северния квартал, Хан каза: “Готови сме да допринесем за развитието на нов район в града”, но добави, че не може да бъде по-точен, тъй като това може да има ефект върху пазара на недвижими имоти.

“Ако кажа, че отиваме тук или там, това веднага ще окаже влияние върху цените, а това е нещо, което трябва да избягваме в интерес на европейските данъкоплатци, за да получим възможно най-добрите оферти с най-добри цени”, каза комисарят.

Той обаче добави, че Европейският квартал и в бъдеще ще бъде центърът на операциите на Еврокомисията. Планът на ЕК да намали въглеродния си отпечатък и да направи служителите си по-щастливи, като им позволи по-добър баланс между професионалния и личния живот в един постпандемичен свят, може да бъде подкопан от намерението на Европейския парламент да проведе присъствено следващото голямо заседание през юни.

Депутатите традиционно се събират веднъж месечно във френския град Страсбург, тъй като договорът на ЕС гарантира статута на столицата на Елзас като домакин на парламента.

По време на пандемията това месечно пътуване беше прекратено. Това е болезнена тема за повечето европейски депутати, част от които не харесват редовните разходки до Страсбург и са наясно с негативния PR, който те генерират.

Може обаче да им се наложи да се върнат във Франция през юни, защото ръководството на ЕП реши, че е време заседанията във френския град да се върнат в календара. Но тъй като във Франция все още са в сила ограничения за пътуване, а броят на инфекциите не е напълно контролиран поради бавните темпове на ваксинация, евродепутатите и техните асистенти са посъветвани да пътуват със собствени автомобили до Страсбург.

Официален съвет, изпратен от ЕП до членовете му, казва, че това ще позволи на пътуващите да заобиколят френските гранични проверки, които не важат по магистралите, свързващи Белгия и съседните страни. Карантината и тестването при връщане обаче са в сила.

Понастоящем из пощенските кутии на членовете на Европейския парламент се разпространява петиция с искане председателят на институцията да преосмисли решението за връщане в Страсбург, докато всички не получат шанс да се ваксинират. Достатъчен натиск от членовете на ЕП може и да наложи промяна в тактиката.