Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е разговарял с 20 световни лидери във връзка с последните развития в Украйна на фона на руската инвазия в страната, предаде в. „Дейли сабах”.

На среща в Анкара с представители на местната власт Ердоган каза, че Турция полага усилия за намиране на решение на конфликта, довел до опустошаване на Украйна и принудил над един милион цивилни да напуснат домовете си. 

От началото на войната Турция се опитва да играе роля на посредник между двете страни, с които тя има силни връзки.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви вчера, че външните министри на Украйна и Русия - Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, ще участват в тристранна среща в четвъртък покрай дипломатическия форум в Анталия, който ще се проведе от 11 до 13 март. Това ще бъде срещата на най-високо равнище между отговорни представители на Украйна и Русия от началото на войната. 

Турция запазва неутрална и балансирана позиция, като продължава дипломатическите си усилия за деескалация на конфликта в Украйна, отбелязва вестникът. Анкара не се присъедини към международните санкции, целящи изолация на Москва. Същевременно, тя затвори проливите Босфора и Дарданелите за преминаване на военни кораби по силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г. , ограничавайки преминаването на някои руски кораби.

Ердоган съобщи също, че азербайджанският президент Илхам Алиев ще направи официално посещение в Турция на 10 март, след визитата на израелския президент Ицхак Херцог, който ще посети страната на 9 и 10 март.