Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси, каза по иранската държавна телевизия ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до мястото на катастрофата, съобщава Ройтерс.

Хеликоптерът на Раиси се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран.

Пред Ройтерс ирански представител е казал, че хеликоптерът е изгорял напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки. Според източника има опасения, че всички пътници на борда са загинали.

Малко по-рано старши преподавателят по история и политически науки в университета Клемсън Араш Азизи в статия за The Atlantic написа, че иранският президент Ибрахим Раиси е починал и сега властите обмислят как да информират хората за това. Според Азизи тази информация му е била дадена от източник в Техеран, близък до президента.

"Смъртта на Раиси е потвърдена и властите търсят начин да съобщят новината, без да предизвикват хаос. Не успях да потвърдя независимо тази новина", пише той.

Според Азизи след смъртта на Раиси различни политически фракции ще започнат да демонстрират силата си. „Повечето иранци се чувстват почти непредставени от никоя фракция на Ислямската република и някои може да се възползват от момента на политическа криза, за да подновят уличните протести, които многократно са обсаждали режима в миналото“, добавя историкът.

От своя страна кореспондентът на "Билд" Юлиан Рьопке написа в мрежата: „Ако информациите са верни, Раиси е пътувал в 45-годишен хеликоптер Bell 212 при метеорологични условия, които със сигурност не са били VFR, иранският режим може да прави голяма услуга на Мосад. Това е просто самоубийство.“

Иранският президент, заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители, е бил на борда на хеликоптера. Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията.