Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че съкращава зимното си полетно разписание поради забавяне на доставките на нови самолети, които е поръчала на американската самолетостроителна корпорация "Боинг", предаде Ройтерс. 

Ryanair е трябвало да получи 27 от поръчаните машини между септември и декември тази година. Поради забавяне на производствения процес в някои заводи на "Боинг" в САЩ сега се очаква да бъдат доставени само 14 самолета през този период, се казва в съобщение на ирландската авиокомпания. 

Пътници

Предвижда се отмяната на полети да започне в края на октомври. Всички пътници, които са купили самолетни билети за тях, ще бъдат уведомени чрез имейли, обяви Ryanair. 

Нискотарифният авиопревозвач "все още не очаква" евентуални промени в полетното си разписание за цялата година. 

"Но, ако забавянето (при доставките на новите самолети от "Боинг" - бел.ред.) се усложни или продължи между януари и март през 2024 г., ние може да преразгледаме полетното си разписание и евентуално малко да го свием", заяви изпълнителният директор на Ryanair (Ryanair) Майкъл О'Лиъри. 

Най-голямата европейска авиокомпания, на база на брой превозени пътници, обяви, че ще намали с три машини самолетната си флотилия, базирана на летище "Шарлероа", южно от белгийската столица Брюксел. Ще бъде снижен с два и броят на самолетите, базирани на летището в ирландската столица Дъблин. Ryanair вече ще има пет самолета по-малко, базирани в Италия, включително на летищата в Бергамо Неапол и Пиза.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук