Хънтър Байдън е имал къртица от ФБР на име "Едноокия", който е съобщил на китайските му бизнес партньори, че са разследвани. Това казва израелският енергиен експерт д-р Гал Луфт, бивш подполковник от израелските отбранителни сили, пише New York Post.

В момента Надзорната комисия на Камарата на представителите на САЩ разследва експлозивните твърдения на д-р Гал Луфт, който има дълбоки връзки в спец службите на Вашингтон и Пекин, информира американското издание.

56-годишният Луфт твърди, че е арестуван, за да му попречат да разкрие какво знае за семейство Байдън и корупцията във ФБР - подробности, които той изнесъл на Министерството на правосъдието още през 2019 г., но те били пренебрегнати.

Той сподели информацията в Twitter на 18 февруари, след като беше задържан на летище в Кипър, докато се готвеше да се качи на самолет за Израел.

"Бях арестуван в Кипър по политически мотивирано искане за екстрадиция от САЩ, твърдейки, че съм търговец на оръжие. Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Никога не съм бил търговец на оръжие. Департамента по правосъдие на САЩ се опитва да ме погребе, за да защити семейство Байдън", посочи той.

Луфт остава в затвора в очакване на екстрадиране в САЩ заради, както той казва, скалъпени обвинения за трафик на оръжия за Китай и Либия и нарушения на Закона за регистрация на чуждестранни агенти.

 

На снимката: Д-р Гал Луфт

 

Чрез своя американски адвокат Робърт Хенох Луфт каза, че се е опитал преди четири години да информира Министерството на правосъдието, че китайската държавна енергийна компания CEFC е плащала по 100 000 долара месечно на Хънтър Байдън и 65 000 долара на брат му Джим, в замяна на техните връзки с ФБР и използването на името Байдън за популяризиране на китайската инициатива "Един пояс, един път" по света.

Луфт е научил за схемата чрез собствените си взаимоотношения с китайските бизнес партньори на Хънтър, Патрик Хо и Йе Джиенминг.

Именно председателят на CEFC Йе Джиенминг е доверил на Луфт, че Хънтър разполага с информатор във ФБР, който е "изключително добре поставен, на когото са платени много пари, за да предоставя поверителна информация", казва адвокатът на Луфт.

 

Председателят на CEFC Йе Джиенминг

 

Къртицата на ФБР, която била наречена с кодовото име "Едноокият", казал на Йе, че американските власти разследва него и Хо в края на 2017 г.

Скоро след този сигнал Йе предлага на Хънтър 1 милион долара за да бъде него "личен съветник" и отлита за Китай, оставяйки семейството си в пентхауса си за 50 милиона долара. Той е задържан в Шанхай три месеца по-късно, след което следите му се губят.

На 18 ноември 2017 г. Хо е арестуван от агенти на ФБР на летище JFK по обвинения в подкуп и пране на пари. Осъден е през декември 2018 г., без да призове нито един свидетел, излежава три години в затвора и е депортиран.

Хънтър е получил 1 милион долара от CEFC, за да представлява Хо, което е наложило да се свърже с неговите източници от ФБР от името на Хо и да наеме друг адвокат, за да свърши правната работа, според имейли на неговия лаптоп.

CEFC е платила още 4,9 милиона долара на Хънтър и Джим Байдън на месечни вноски за 14 месеца от август 2017 г., показват правителствените документи.

 

Хънтър Байдън е на мушката на правосъдните органи на САЩ

 

Надзорният комитет на Камарата на представителите публикува банкови извлечения миналата седмица, показващи, че допълнителни 1 065 000 долара са били насочени от китайска компания, свързана с CEFC, към Хънтър, Джим и Хали Байдън, бивша любовница на Хънтър и вдовица на покойния му брат Бо.

Луфт твърди, че се е свързал с Министерството на правосъдието, след като Хо е бил арестуван и федерални следователи са отлетели до Брюксел, за да го интервюират повече от 18 часа на 28 и 29 март 2019 г. Но той никога повече не ги е чул.

Само четири седмици по-късно Джо Байдън обяви, че се кандидатира за президент.

"Правосъдният департамент имаше тази информация още през март 2019 г. и не направи нищо", казва адвокатът на Луфт.

"Конгресът разполага с банковите записи на Байдън, но не знае причината за плащанията. Сега го изяснява. Информацията, която разобличителят д-р Луфт даде преди четири години, е липсващата връзка за причината зад паричните преводи между Китай и Байдън. Ясно е, че това е взривоопасно".

 

Сгъстяват се облаците около семейство Байдън

 

По неговите думи, Луфт има добри връзки в разузнавателните кръгове в окръг Колумбия, където ръководи мозъчен тръст, Института за анализ на глобалната сигурност, където са съветници бившият директор на ЦРУ Джеймс Уулси и бившият съветник по националната сигурност Робърт Макфарлейн.

В Израел неговият адвокат Мордехай Цивин сподели пред Jerusalem Post, че "арестът на Луфт е добър начин да му се затвори устата, защото той има прекалено много информация. Конгресът на САЩ обаче започна да разследва случая и показанията му ще погребат Хънтър Байдън.

Още повече, че неговите показания ще насочат вниманието към самия президент. Цивин също сензационно предположи, че могъщи хора може да искат Луфт "да изчезне".

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук