Посещението на руския президент Владимир Путин показа силна подкрепа за Руската федерация от страна на китайския президент Си Цзинпин, а евентуалните западни санкции не възпират китайския лидер да подкрепи руския си колега, пише The New York Times.

Както посочва публикацията, Си Цзинпин, „няколко дни след завръщането си от Европа, където му беше изнесена лекция за това как да се ограничи Русия, използва срещата с президента Владимир Путин, за да предаде на Запада неприятната реалност - подкрепата му за Путин остава непоклатима.“

Вестникът отбелязва, че западните лидери не са могли да открият „признаци за значителни различия“ между двамата лидери, како и че „нито рискът от отчуждаване от Европа, нито санкциите на САЩ, насочени към китайските банки, пречат на Си да подкрепи Путин.“

Изданието подчертава, че за китайския лидер „потенциалните санкции и мита са приемлива цена за стратегическото му партньорство с Русия“ и колкото по-голям натиск оказва Вашингтон, „толкова по-уверен става Си Цзинпин в своя избор“.

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай се превърна в съдбоносна стъпка, определяща бъдещето на цялата планета, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от западните медии.

"Това е перспектива за бъдещето: не за една година, не за две и не за три. Това са съдбоносни стъпки, които ще определят бъдещето не само на нашия регион, но и на цялата планета", каза Захарова.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано на 32-та асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика, че посещението на Путин в Китай потвърждава, че руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство надхвърлят традиционните междудържавни съюзи от предишната епоха.

Те продължават да играят ключова роля за поддържането на международната сигурност и балансираното развитие на света, каза Лавров.