Завзетата от руснаците част от Южна Украйна се намира на 1600 м от позициите на украинските снайперисти. Там се намират руските десантчици, които са обстрелвани от украинските бойци. New York Times показа работата на снайперските екипи на украинските въоръжени сили.

Група украински снайперисти е пристигнала на позициите си по тъмно и с изгасени фарове. Лидерът на групата "Барт" има 9 кг пушка, която е скрил в тайник. Войниците прекарват нощта на позиция.

Войната в Украйна обикновено се характеризира като война на артилерия, дронове и ракети. Често се забравя ролята на снайперистите - невидими и смъртоносни бойци.

Те са част от пехотата на украинската армия и са сравнително малко, но значението им е същото като преди сто години по време на Първата световна война, пише изданието. Малките дронове правят снайперската дейност много по-трудна, така че бойците трябва да променят тактиката.

Журналистите от NYT са прекарали седмица със снайперския екип "Барт". Не е публично известно колко снайперисти има във ВСУ, но те са разделени на две категории: стрелци и снайперисти-разузнавачи.

Първите често са в окопите, откъдето стрелят на разстояние до 300 метра. Втората категория са снайперисти-разузнавачи, които стрелят на разстояние 1500 метра. Войниците знаят как да вземат предвид вятъра, температурата и атмосферното налягане, преди да стрелят.

Поради широкото използване на дронове и оптични мерници, снайперистът трябва внимателно да избира целта си. 

„Мисля за хората по различен начин – те може да не искат да са тук, но са тук. Не е естествено да убиваме някого, но това е нашата работа“, казва „Раптър“, който е част от групата "Барт".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук