Над 130 американски дипломати и военнослужещи, работещи в чужбина, са се сблъскали със загадъчни проблеми, свързани с увреждане на мозъка, съобщава New York Times, позовавайки се на бивши и настоящи официални лица.

Съобщава се, че първоначално са регистрирани 60 случая на здравословни проблеми в Китай и Куба. Сега уврежданията са регистрирани при дипломати в Европа и Азия.

Според източниците, случаите, регистрирани в страната, най-вероятно са последици от случилото се с пострадалите служители в чужбина.

Според данните на вестника, степента на мозъчно увреждане при хората варира от главоболие до мисли за самоубийство.

Съобщава се, че подобни инциденти са се разпространили преди около пет години. Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се е опитала да увеличи участието на Министерството на отбраната в разследването на причините за тези случаи.

Според New York Times обаче служителите на администрацията са се сблъскали с трудности поради федералната защита на данните за здравето, което ограничава достъпа им до необходимата им информация.

Според вестника, Съветът за национална сигурност събира данни, за да идентифицира възможни закономерности сред неотчетените по-рано здравословни проблеми.

Администрацията на президента Джо Байдън е призовала отделите да назначат координатори, които да открият причините за мозъчно увреждане на служителите и военните и да подобрят качеството на медицинските услуги, предоставяни на пострадалите.

Съобщава се, че ЦРУ е създало специално звено, което събира информация за нови инциденти. Заместник-директорът на отдела Дейвид Коен е назначен да отговаря за разследването на причините. Той ще се среща ежемесечно с пострадалите сътрудници и ще предоставя редовни брифинги на членовете на Конгреса.

Превод и редакция: БЛИЦ