Радиоелектронната борба (РЕБ) се превърна в едно от най-важните направления на руско-украинската война.

И двете страни са принудени непрекъснато да подобряват своите технологии и техники, за да надминат противника, пише The New York Times.

„Електронната война повлия на боевете в Украйна толкова, колкото времето и терена“, казва Брайън Кларк, старши сътрудник в института Хъдсън, мозъчен тръст във Вашингтон, добавяйки, че всяка операция в конфликта сега трябва да отчита противниковата активност в електромагнитния спектър.

Изданието отбелязва, че оборудването за радиоелектронна борба е използвано и в други военни конфликти от последните десетилетия. Но настоящата война в Украйна е първата в историята, в която две приблизително еднакви по сила и достатъчно модерни армии използват системи за радиоелектронна борба с максимална интензивност.

„Тактиките станаха толкова критични, че радиоелектронната война получи свой собствен раздел в неотдавнашно есе на генерал Валерий Залужни, висшият военен командир на Украйна“, пише NYT.

Потенциалните участници в Третата световна война - САЩ, Европа и Китай - следят отблизо този аспект на войната в Украйна и вече увеличават закупуването на системи за радиоелектронна борба за собствените си армии.

Въпреки че системите за електронна война не представляват заплаха за противниковия персонал, те оказват влияние върху съвременните оръжия, които разчитат на постоянен обмен на радиосигнали с други системи на и извън бойното поле.

„Почти всяка комуникационна технология разчита на електромагнитни сигнали, било то войници с радиостанции, дронове, свързани с оператори, или ракети, свързани със сателити.

Едно основно, но ефективно средство е заглушител, който прекъсва комуникациите, като изпраща мощни сигнали на същите честоти, като уоки -токита или дронове, за да предизвикат такива смущения, че предаването на сигнала да е невъзможно“, обяснява NYT.

А ситуацията в областта на радиоелектронната борба непрекъснато се променя. В самото начало на войната руснаците имат значително предимство. След това украинците имат преимущество.

Но руснаците скоро се адаптират отново и започват успешно да използват РЕБ за нови задачи, например създаване на електронен купол над окопите за защита от FPV дронове.

Украински експерти отбелязват, че Русия като цяло има значително предимство в радиоелектронната война, тъй като преди години за СССР това е бил „асиметричен отговор“ на превъзходството на НАТО в ракетните технологии. Затова Западът досега не е обръщал много внимание на развитието на системите за РЕБ и Русия е поела водещата роля.

„Казахме им (на западните партньори), че вероятно 90 процента от американските и европейските системи, идващи в Украйна, не са готови да посрещнат предизвикателството на радиоелектронната война“, казва Александър Бережной, ръководител на една от украинските компании, които сега разработват системи за РЕБ за ВСУ.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук