Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама победи съперника си републиканеца Джон Маккейн след приключване на първото гласуване на президентските избори, проведено в град Диксвил Ноч в щата Ню Хемпшир, предаде АП.
Обама спечели с 15 гласа при 6 за Маккейн. Избирателната секция в Диксвил Ноч беше отворена точно в полунощ местно време /7 ч. бълг. време/. По установена от местните жители традиция гласуването на избори в САЩ приключва първо в Диксвил Ноч. Чернокожият кандидат на Демократите печели и във втората избирателна секция в Хартс, където той официално събра 17 гласа срещу само 10 за Маккейн.

На предните президентски избори през 2000 г. и 2004 г. Джордж Буш победи в тези две секции своите конкуренти от Демократическата партия.  Според последните изследвания на "Gallup", направени за "USA Today", Обама печели изборите с 53%, докато републиканеца Маккейн ще събере само 42%.

Решаващи обаче ще бъдат гласовете в щатовете Охайо и Пенсилвания, докато във Флорида битката ще се води глас за глас. Общо 213 млн. американци имат право да дадат своя вот днес. Ако Обама спечели, то това ще бъдат исторически избори, тъй ато той ще се превърне в първия чернокож президент на САЩ.  /БЛИЦ