Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че най-трудното му решение през двата му мандата е било изпращането на 30 000 войници подкрепление в Афганистан през 2010 г., съобщават Франс прес и БТА.
"Най-тежкото решение настъпи в началото на управлението ми, когато дадох заповед да се изпратят допълнителни 30 000 войници в Афганистан, а бях човек, чиято кампания бе насочена към това да се сложи край на масовите дислоцирания на войски в чужбина", казва Обама в интервю за Ей Би Си.

"Смятам, че това бе правилното решение, защото тогава талибаните бяха във възход, преди да встъпя в длъжност, отчасти защото не обръщахме на Афганистан толкова внимание, колкото трябваше", казва Обама.

На въпрос дали е разочарован, че осем години по-късно продължава да има американски войници в Афганистан, но и в Ирак той отговаря: "Да, но научих, че във войната срещу тероризма никога няма да постигаме същите решителни и трайни успехи, които постигаме във войните срещу държави. Дори след като сме унищожили Ал Кайда в пакистанските племенни зони, дори след като сме убили Бин Ладен, пак остават хора, които искат и могат да ударят САЩ ако не останем бдителни", казва Обама.

Според него нестабилността на страни като Ирак и Афганистан правят необходимо американското военно присъствие. Днес в Ирак има над 5000 американски военни съветници и около 8400 войници в Афганистан.

"Обаче вече нямаме онова огромно присъствие и рискът да бъдем нападнати като окупаторска сила е по-нисък", заключава Барак Обама.