Наскоро в предаване по немската телевизия  "Дойче веле",  видяхме кратки репортажи от Лондон, Южна Франция, Истанбул. Питаха хората относно санкциите спрямо руснаците.

От Южна Франция казваха, че имат постоянна работа, че работят много добре с руските олигарси, които са работодатели в редица предприятия.

Получават си редовно заплатите и са доволни от собствениците. Но сега не знаят какво ги чака. „Оставете ни олигарсчетата”...беше тяхното пожелание.  

От Истанбул собственици на хотели, пазари и магазини бяха много загрижени какво ще правят без потока от руски туристи и клиенти, които идват не само през лятото, а през цялата година.

Направо ще фалираме, казват собствениците. Руснаците са, които харчат без да се замислят и които пълнят хотелите ни и магазините ни, обясняват. Ще фалираме. В добавка ни съобщават, че дори Ердоган се е оплакал, че му са се накарали от НАТО, че е закупил  руско оръжие.

В репортажи от Лондон, пенсионерка обясняваше, че поради увеличената цена на енергията, пуска на порции по половин час, само два, три пъти дневно отопление. Обличам  плътни дрехи и вълнени чорапи, показва тя. 

Английската пенсионерска все още може да се топли по три пъти дневно за по половин час. 

И си топля ръцете на чайника, когато си варя следобедния чай. Добре че, навън е вече 10 градуса, за да не се усеща прекалено студено в дома ми.

Немци, които са купили къща в Англия смятат, че трябва да сменят дограмата, защото сега оттам се изпарява топлината и духа като „супа от щуки” – немски израз за силен вятър. Плащат при новите цени за енергия двойно по-скъпо.

Всичко е поскъпнало навсякъде и на обикновените хора никак не им е весело, защото санкциите достигат всекиго.

А какво да кажем за Швейцарските банки, които наскоро се оплакаха, че за нула време са загубили милиарди.

Силвия РАДЕВА