Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху замрази сключеното вчера споразумение с ООН за преместването на хиляди мигранти, живеещи в еврейската държава.
То предвижда над 16 хиляди африкански мигранти да бъдат прехвърлени в западни страни, сред които са Канада и Германия. Други около 16 000 пък ще имат възможност да получат официален статут в Израел, съобщава bTV.
 

Нетаняху отбеляза, че е взел предвид критиките към споразумението и ще обсъди въпроса с жители на Южен Тел Авив. Този район е дом на голяма мигрантска общност, което предизвиква гнева на някои местни жители.
 
Ден по-рано Нетаняху бе окачествил като "безпрецедентно" споразумението със Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците. "Изслушах внимателно много коментари за споразумението", се казва в изявлението на премиера. "В резултат и след преоценка на баланса на предимствата и недостатъците реших да отменя споразумението", добавя той.
 
Антиимигрантски групи и политици в партията на Нетаняху "Ликуд" критикуваха сделката с ООН, а виден политик каза, че заради нея Израел ще изглежда "рай" за нелегалните имигранти. Говорител на агенцията на ООН за бежанците изрази надежда, че Израел ще преосмисли решението си, което е от полза и за двете страни, отбелязва БТА.
 
Сега в Израел пребивават около 37 хиляди кандидати за убежище, както и няколко хиляди техни деца. Повечето от мигрантите са дошли от Еритрея и Судан и са влезли в Израел от Египет. Сделката с ООН предвиждаше към 16 хиляди от тях да бъдат пратени в западни държави, а другите да останат в Израел. 
 
Първоначално Нетаняху бе обявил, че се е споразумял с трета страна, в която да бъдат депортирани принудително всички кандидати за убежище. Но в понеделник тази страна, за която се разбра, че е Руанда, се е отказала да приеме африканците от Израел и е приветствала договора с ООН като единствен възможен вариант.
 
През последните дни десетки хиляди израелски граждани и кандидат-имигранти протестираха срещу плановете на Нетаняху за принудителна депортация и вчера приветстваха споразумението с ООН. Днес активистите отново излязоха на протести под лозунги "Спрете депортациите".