Населението на Китай се е свило за първи път от 70 години, въпреки че спря спорната политика за едно дете, тъй като експертите предупреждават за „демографска криза“.Броят на живородените в национален мащаб през 2018 г. е намалял с 2,5 милиона годишно, за разлика от прогнозираното увеличение от 790 000 раждания, според анализ на живеещия в САЩ академик  И Фуцян.

Най-населената в света нация от около 1,4 милиарда в продължение на десетилетия ограничава повечето семейства за едно дете, в опит да подтисне растежа на населението.

Но от 2016 г. тя позволи на двойките да имат две деца в отговор на загрижеността за застаряващото общество и намаляването на работната сила.
Фуцян, изследовател в Университета на Уисконсин-Мадисън, е дългогодишен критик на политиката за едно дете и неговата работа преди това се е сблъсквала с ръководството на страната.Наложена чрез глоби, с известни случаи на принудителни аборти и стерилизация, политиката за едно дете е причинила спад на раждаемостта след въвеждането й през 1979 г.

Ражданията днес обаче не са се увеличили толкова, колкото бяха прогнозите, след като политиката за две деца влезе в сила и се засилва спекулацията, че правителството ще намали още повече ограниченията.

Миналата година отбеляза "историческа повратна точка за китайското население", каза И, който проучва публично достъпни данни за ражданията в градове и села в Китай.

Превод: БЛИЦ