В историята е останала една иконична и същевременно плашеща снимка на млада дама, любуваща се на череп, подарък от нейния приятел, служещ в Тихия океан по време на Втората световна война.​​​​​​​ Моментът е уловен от Ралф Крейн и е отличен като „снимка на седмицата“ от сп.“Лайф“ на 22 май 1944 г.
Оригиналното описание на снимката гласи:
 „Когато той се сбогува с Натали Никерсън, (20), войникът от Феникс, Аризона, едър, привлекателен военноморски лейтенант, ѝ обещава японец.
Миналата седмица Натали получава човешки череп, подписан от нейния лейтенант и 13 негови приятели с надписа „Това е добър японец – мъртъв, прибран от бреговете на Нова Гвинея“.Натали, изненадана от подаръка си, му дава името Тожо. Военноморските сили силно не одобряват подобни прояви (отбелязва списанието)“.
Това съвсем не е единичен случай по време на войните, колкото и да е нехуманно и ужасяващо.

Преди време в „Черепите "трофеи" от войната - начин за отмъщение или символ на мъжество“ ви разказахме по-подробно за практиката на американските военни да взимат „сувенири“ от японците… или по-точно – от техните трупове.

„Американските военни са се отнасяли към японците също както германците към руснаците – като с „унтерменшен“ или нисши хора. Да вариш човешки трупове, за да превърнеш черепите им в сувенири съвсем не е била рядка практика“, отбелязва в своя книга от 2006 г. историкът Нийл Фъргюсън, коментирайки снимката.

В този период президентът Рузвелт дори получава подарък – приспособление за отваряне на писма, направено от ръката на човек. Доколкото е известно, той приема подаръка топло, но по-късно го дава да бъде погребан заедно с други подобни подаръци.

Снимката на Натали и историята ѝ достигат и до японската преса заедно с много други подобни разкази. Някои историци дори смятат, че този тип пропаганда успява да даде голямо надмощие на американците, всявайки страх у японското население и подтиквайки много японски граждани към масови самоубийства в Сайпан и Окинава.Източник: vesti.bg.