Срещу известния американски таблоид “Ню Йорк Поуст” бяха отправени обвинения в расизъм. В последния брой на вестника е публикувана карикатура, на която полицаи стрелят срещу маймуна. Някои заподозряха, че маймуната е президентът Барак Обама.
На пръв поглед илюстрацията се отнася до случай в Кънектикът, където тези дни полицаи застреляха местния любимец – шимпанзе, което внезапно започна да напада хората. Но текстът към рисунката навежда на други мисли, пише “Гардиън”.
“Те трябва да намерят някого да напише следващия стимулиращ законопроект”, казва един от изобразените на рисунката полицаи. Според известния баптистки проповедник и правозащитник Ел Шерптън по този начин под формата на маймуната вестникът е изобразил американския президент, който вчера подписа законопроект в подкрепа на американската икономика. Този документ стана първата шумна законодателна победа на Обама и се асоциира с неговото име, казва Шарптън. Главният редактор на “Ню Йорк Поуст” Кол Алън от своя страна заяви, че карикатурата е очевидна пародия на случая в Кънектикът и в същото време “осмива усилията на Вашингтон за възстановяване на икономиката”, отбелязва Newsru. /БЛИЦ