Сенатор в американския щат Арканзас определи робството като "необходимо зло", върху което е била изградена американската нация.

В интервю за местен вестник републиканецът Том Котън каза, че отхвърля идеята, че САЩ са системно расистка страна в същността си. Той представи законопроект за забрана на федерални средства за проект на в. "Ню Йорк таймс", целящ преразглеждане на историческия възглед за робството.

Създателят на проекта изрази възмущение от коментарите. Това става на фона на надигането на движението "Животът на черните има значение".

Убийството на Джордж Флойд, невъоръжен чернокож, от бял полицай в Минеаполис през май предизвика огромни протести в САЩ срещу полицейската бруталност и расизма.

През последните дни в град Портланд имаше нощни сблъсъци, които ескалират след дълбоко спорното решение на президента Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в града.

Сенатор Котън е категоричен критик на националните протести, определяйки ги в коментар на страниците на "Ню Йорк таймс" като "оргия от насилие" и подкрепя заплахата на Доналд Тръмп да използва войски за потушаване на размириците.

Статията беше масово критикувана, а повече от 800 служители подписаха писмо, заклеймяващо публикуването ѝ, като твърдят, че съдържала дезинформация.

По-късно вестникът се извини за това, като заяви, че това не отговаряло на редакционните им стандарти. Редакторът на мнението Джеймс Бенет подаде оставка в резултат на това.

Сенатор Котън коментира по този повод: "Трябва да изучаваме историята на робството и неговата роля и влияние върху развитието на страната ни, защото в противен случай не можем да разберем нашата страна. Както казаха Отците-основатели, това беше необходимото зло, върху което беше изграден съюзът, но съюзът беше изграден по начин, както казваше Ейбрахам Линкълн, да постави робството по пътя към окончателното му изчезване."

В четвъртък сенатор Котън представи Законът за спасяване на американската история, целящ спиране на финансирането за 1619 г., инициатива, основана на преподаването на история на САЩ около първите пристигания на кораби с роби в САЩ през август същата година.

Проектът спечели наградата "Пулицър" за коментар за основателя си, журналистката от "Ню Йорк таймс" Никол Хана-Джоунс, но той беше подложен на критика от много американски консерватори, като сенатор Котън го определи като "лява пропаганда".

"Цялата предпоставка на фактически, исторически погрешен проект на проекта 1619 на New York Times ... е, че Америка е в основата си, систематично расистка държава до основата и неприемлива", каза сенатор Котън.

"Аз отхвърлям този корен и клон. Америка е велика и благородна държава, основана на предположението, че цялото човечество е създадено равно. Ние винаги сме се борили да изпълним това обещание, но никоя държава никога не е направила повече, за да го постигне."

В отговор на законодателството на сенатора Котън, Хана-Джоунс написа, че ако робството е оправдано като средство за постигане на цел, всичко друго може да бъде прекалено.

Сенатор Котън отговори, като отрече, че оправдава робството и описа коментарите на Хана-Джоунс като "лъжи".