Турските здравни власти алармираха за тревожно увеличение на случаите на коронавирус през последните няколко седмици в Тракийската област, която граничи с България.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи на пресконференция, че в рамките на десет дни случаите на коронавирус в Къркларели са се увеличили от 308,51 на 100 хиляди души на 379,83 на сто хиляди, в Одрин - от 159,16 на 212,13, а в Текирдаг - от 262,61 на 288,14 на сто хиляди. С това Къркларели се е изкачил на пето място в скалата на рисковите окръзи в Турция, а Одрин - на 10-о място.

Според местните здравни власти сред причините за нарастването на случаите на коронавируса в пограничните окръзи са посещенията на българските граждани, които в края на всяка седмица масово пазаруват в Одрин и Къркларели и не спазват епидемичните мерки.

"Въпреки предупрежденията българските граждани, които идват да пазаруват в Одрин, не ползват маски, не спазват дистанция, събират се много хора на едно място, което доведе до увеличаване на разпространението на епидемията.

Смятам, че трябва да се предприемат мерки за справяне с това положение, за да се спре разпространението на вируса", заяви председателят на лекарския съюз в Одрин проф. д-р Гюрджан Алтун.

По думите му се наблюдава, че и някои местни търговци, особено на местата, където българите масово пазаруват, също не слагат маски, нито спазват правилата за дистанция.

Местните хора също са разтревожени, опасяват се, че ситуацията може да се влоши още повече през следващите дни, в които се очакват много туристи от България да пазаруват за предстоящите коледно-новогодишни празници.

Страх и паника в Одрин заради българските шопинг туристи, въвеждат ограничения!

"Смятам, че мерките срещу ковид трябва да се затегнат още при влизането на туристите от границата с България", казва Серхат Дайъоглу от Одрин.

"Според мен мерките в последно време поотслабнаха, трябва да се засили контролът, да има повече екипи, особено в местата и часовете, когато масово се пазарува, и да не се допускат граждани без маски не само в магазините, но и на откритите навън сергии, да се следи да няма струпвания", предлага той.

Директорът на областната дирекция по здравеопазване в Текирдаг Али Дженгиз Калкан случаите на Ковид-19 са движат вълнообразно - ту се увеличават, ту намаляват.

"Засега Текирдаг остава извън десетката на най-рисковите области (в червено) в страната, капацитетът на интензивните отделения е запълнен 70 на сто. Но процесът на ваксинирането изостава. Разпространяват се фалшиви твърдения за усложнения и рискове от ваксините, особено сред младите хора.

Създадохме центрове по ваксиниране, чиято цел е да следят за поставянето на ваксините на гражданите, да предупреждават рисковите групи. В последно време успяхме да убедим още 55 хиляди граждани да се ваксинират", каза директорът.