Турция обмисля затягане на мерките срещу Covid-19 в Одрин заради българските туристи. Петъчният пазар "Улус", където могат да се намерят много продукти - от храна до текстил, е сред най-предпочитаните от българи и гърци. На родните клиенти обаче като че ли все по-често се гледа като на заплаха заради слабото ниво на ваксинация в страната ни, съобщава "Марица".

Бюлент Рейсоглу, президент на кооперацията на занаятчиите и търговците на пазара (UPEK), каза за Анадолската агенция (AA), че пазарът е изключително посещаван през последните седмици.

Страх и паника в Одрин заради българските шопинг туристи, въвеждат ограничения!

Тържището, наречено още "пазар на висшето общество", е посещавано предимно от туристи от Гърция и България, каза Рейсоглу: „През този период както туристите, така и нашите граждани правят зимните си покупки тук. Имайки предвид изключително изгодните цени и курса на турската лира спрямо лева и еврото, очакваме нашите гости днес да са повече от предишните седмици. Българите харчат средно по 500 евро при нас.

Те са най-добрите ни клиенти."

Членът на борда на UPEK Баръш Аткошан също заяви, че посещаемостта на пазара се е увеличила след облекчаването на епидемичните ограничения.
На пазара се правят непрекъснато анонси на български, гръцки и турски език, предупреждения за социално дистанциране, носене на маски и спазване на хигиенните мерки. „Българските туристи проявяват особен интерес към пазара. Общо 350 са нашите търговци. Българите се интересуват от всички продукти, предлагани тук", каза Аткошан. 

Напливът на български туристи е от жизненоважно значение за икономиката на района, но не всички са доволни от това. 

Председателят на лекарската камара в Одрин проф. д-р Гюрджан Алтун, цитиран от Агенция Доган Хабер, заяви, че високият процент на заразените с коронавирус в Одрин напоследък се дължи на българските туристи, които идват да пазаруват тук заради курсовата разлика.

Тревожната тенденция засягала и съседните райони Къркларели и Текирдаг, затова професорът настоява: „да бъдат наложени ограничения за пътуващите българи“.

Броят на заболелите на 100 хиляди души, обявен от министъра на здравеопазването Фахретин Коджа, нарасна на 178,54 в Одрин. В съседните райони на Одрин, Лозенград (Кълкларели), тази цифра нарасна още по-драстично до 325.93, а в Текирдаъ е 313.95. Процентът на напълно ваксинираните в района е над 81,5 на сто.

„Виждаме, че българите идват предимно в Одрин, но те посещават и съседните райони. Ваксинацията в България е изключително ниска, а броят на заразените и смъртните случаи там са се увеличили драматично през последния месец. Трябва да се въведат допълнителни здравни ограничения", алармира проф. Алтун. 

Той предупреди: "Въпреки че все още няма решение на провинциалния здравен комитет, търговците трябва да внимават. Не бива да се допускат хора в магазините без маски. През зимните месеци, когато възможността за проветряване в магазините вече е по-ниска, вирусният товар във въздуха може да разболее търговците и клиентите"

Емре Хаджи Шериф, който дойде в Одрин от гръцкия град Комотини, каза, че е спокоен и не се притеснява от COVID-19. Той е купил палта, пуловери и панталони. „Продуктите тук са с добро качество и цената е разумна“, каза Шериф. 

Мерием Ялчънтепе, която идва от България, заяви, че често купува от пазара и е доволна от продуктите. "Ние сме ваксинирани и няма от какво да се притесняваме", каза тя. 

Иса Гювен отбеляза, че българските туристи купуват всичко. Нито търговците, нито купувачите са притеснени от пандемията и смятат, че мерките за сигурност са достатъчни.

"Ако бъдат въведени нови ограничения, това отново ще спре българите и ние ще останем без работа и доходи", твърдят повечето от търговците в Одрин.