Тази година в междинните избори за Конгрес на САЩ са се кандидатирали 40 души, сменили своя пол. За първи път в американската история в парламента на страната може да влезе трансджендър, пише Лайф ру.

Бриана Уестбрук

Фото: © facebook.com/westbrook2018

 

Кандидат на Демократическата партия в осми окръг на щата Аризона за изборите за Конгрес на САЩ е бившият оператор на машина за полагане на асфалт, сменил не само професията, но и пола си. Сега Бриана е консултант в автомобилен салон.  


Уестбрук решил да стане жена през 2011 година. Тогава той си направил канал в YouTube, където разказвал всичко за своята трансофрмация, за да може, по неговите думи, "да вдъхнови и насочва и други". В момента каналът е недостъпен. 


През 203 година Уестбрук за първи път се появи в политиката, застъпвайки се за правата на ЛГБТ общността и хората с ограничени физически възможности пред градския съвет на Финикс. По-късно тя многократно е критикувала законодателни инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп, насочени против ЛГБТ обществото. "Честно казано, именно Тръмп ме накара да се кандидатирам за изборите. Това е единственото, за което съм му благодарна", казва Уестбрук. 

ЛГБТ-кандидатът се обявява за мащабна миграционна реформа, отмяна на частните затвори и инвестиции в източниците на възобновяема енергия.  

Александра Чандлър 

Фото: © facebook.com/ChandlerForCongress

 

Александра Чандлър е кандидат на Демократическата партия в трети окръг на щата Масачузетс. 

Преди да стане политик, Чандлър 12 години е била анализатор за разузнаването на ВМС на САЩ. "Постъпих на служба точно след 11 септември. Занимавахме се с предотвратяването на контрабанда на оръжия и разпространението на оръжия за масово поразяване", разказва Чандлър. 

Идеята да си смени пола ѝ дошла още в армията. Оттогава Александра се е посветила на борбата за правата на ЛГБТ общността. А също и на правата на имигрантите, афроамериканците и другите ощетени категории граждани.  "Има поговорка: ако не сте на масата, то сте в менюто. Дойде време да променим това", казва Чандлър.  

Челси Манинг 

Фото: © instagram.com/xychelsea87

 

През май 2010 година военният от армията на САЩ Брадли Манинг бе арестуван по подозрение в разкриването на секретни документи и предаването им на WikiLeaks. През 2013 година съдът го призна за виновен и осъди на 35 години лишаване от свобода. На следващия ден след огласяването на присъдата Брадли обяви, че през целия си живот е мечтал да стане жена и призова вече да го наричат Челси. 

През 2015 година съдът разреши на бившия разузнавач да се подложи на хормонална терапия. За първи път в историята американски военен си смени пола, при това в затвора на военната база Форт-Ливенуорт.

През януари 2017 година президентът Барак Обама помилва Челси и тя излезе на свобода. Манинг се занимава със защита на правата на ЛГБТ общността. Тя представлява демократите в щата Мериленд. 

Превод и редакция: БЛИЦ