За първи път официално се публикува информация от католическата църква, от която става ясно, че 7% от свещениците й са обвинени в сексуални посегателства над деца. Това е първият път в историята на институцията, когато тя разкрива архивите си за подобни случаи във всички свои подразделения по света. Данните за периода 1950-2010 година са били подробно анализирани, преди да бъде оповестени, съобщава „Дейли Мейл”.
Над 20% от членовете на някои католически ордени, сред които Братята Маристи и Християнски братя, са били замесени в сексуални престъпления срещу деца.
 

Данните ще бъдат представени в Сидни, където ще има изслушване на създадената специално за разследването на такива случаи кралска комисия. В началното си обръщение членът на комисията Гейлс Фърнес обяви, че според изследване за периода 1980-2015 година са били разкрити 4444 случая.
 
60% от жертвите, изслушани от комисията, са заявили, че са били обект на насилие в религиозни инситутции. Две трети от престъпленията са извършени в институции на католическата църква. Историите на повечето от тях са „потискащо еднакви”, посочи Фърнес.
 
Децата са били пренебрегвани и наказвани. В повечето случаи документите за тези престъпления са унищожени. Те са били умишлено прикривани.
 
Средната възраст на момчетата и момичетата, станали жертви на насилие, е 10-11 години. Очаква се от мащабното разследване, което тече в Австралия, да изскочат ужасяващи история за престъпления, извършени от свещеници.
 
На шест от седемте католически архиепископи в страната им е наредено да се явят за изслушване пред кралската комисия. Част от данните, които са подадени към църквата, остават класифицирани, което означава, че пълната истина за извращенията в институцията никога няма да бъде разкрита. 

Превод и редакция: БЛИЦ