Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в социалната мрежа Х, че Европейският съюз официално е започнал преговори за присъединяване с Украйна и Молдова.

"Поздравления за Молдова и Украйна за началото на преговорите за присъединяване. Това е много добра новина за народа на Украйна, Молдова и целия Европейски съюз. Пътят напред ще бъде труден, но пълен с възможности“, подчерта германският политик.

Във видеообръщението си председателят на Европейската комисия отбеляза, че "ние сме на прага на важен и трансформационен момент“ и че "уважаваме принципите и ценностите, които ни обединяват“.

Тя допълни, че Европейският съюз винаги е бил нещо повече от политически и икономически съюз. По думите й той е доказателство за колективното желание за мир, сигурност, демокрация и просперитет.

Председателят на ЕК заяви още, че Украйна и Молдова са демонстрирали непоколебима ангажираност и решимост да бъдат част от европейския проект.

"Дори във времена на война и катаклизми те предприеха големи реформи. Те знаят, че тяхното пътуване ще бъде интензивно и изискващо усилия. Преговорите за присъединяване са предназначени да подготвят кандидатите за отговорностите на членството и затова няма пряк път“, припомни Фон дер Лайен.

Преговорите започват в силен дух на откритост, приобщаване и ангажираност, обобщи тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!