Руски екипаж на боен вертолет Ми-25 (експортен вариант на Ми-24) загина в Сирия, съобщи ТАСС. Загиналите са Ряфагат Хабибулин и Евгений Долгин, които са извършвали военна мисия в провинцията Хомс. Машината е на сирийската армия.
Вчера на изток от Палмира голям отряд бойци на „Ислямска държава” атакувал позициите на сирийските войски. След като направили пробив в отбраната, те стремително навлезли навътре в района, като са създали заплаха за завзетите вече хълмове, се казва в официалното съобщение на руското министерство на отбраната, съобщи ТАСС.
 
След като изразходвал бойния заряд, при завиването обратно, вертолетът бил свален с огън от земята. Машината е уцелена от терористите и е паднала в район, контролиран от сирийската правителствена армия. Екипажът е загинал.
 
Руските летци са получили молба от сирийското командване за огнева подкрепа на настъпващите бойци. Командирът Ряфагат Хабибулин взел решението за атаката над терористите.
 
Командването на руските военни летци предложи двамата загинали да получат висока държавна награда. Според съобщения вертолетът е свален с американско оръжие.

Превод и редакция: БЛИЦ